U OKVIRU domaćeg takmičarskog programa "Srpski film" pred publiku ovogodišnjeg Festa premijerno stižu tri ostvarenja koja su u trci za nagrade.

U "Kombank dvorani", u 19.30, videćemo "Delirijum tremens" reditelja i scenariste Gorana Markovića, priču o poznatom glumcu Dagiju, koji se iznenada razboli i u bolnici, uz pomoć psihodrame, kreće u potragu za sopstvenim identitetom. Scenario je nastao po istoimenoj Markovićevoj hit drami, koja se više od 13 godina igrala na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, i predstavlja, kako je izjavio na konferenciji za novinare, posvetu glumcima, glumačkoj profesiji i fenomenu glume. Glavnog junaka Dagija igra Tihomir Stanić, a u glumačkoj ekipi su i Anita Mančić, Gorica Popović, Nada Šargin, Milica Zarić... Ekranizovani "Delirijum tremens" je i posveta glumcu Predragu Ejdusu, koji je glavnog junaka Dagija igrao u predstavi, a istu ulogu na filmu, posle tri dana snimanja, morao je da napusti zbog bolesti.


PROČITAJTE JOŠ: Mak je doneo svetlost

U istoj dvorani, u 22 sata, premijerno ćemo videti film "Pijavice", inspirisan istoimenim romanom Davida Albaharija, kao i njegovim romanom "Mrak", u režiji Dragana Marinkovića. Scenario potpisuju, pored Albaharija, reditelj Marinković i Dušan Spasojević.

"Pijavice" su, prema Marinkovićevim rečima, snimljene kao ljubavno-politički triler, a radnja se događa u Srbiji krajem 20. veka - vreme beznađa, straha i totalitarizma, u kojem pisac Petar Mirić, zbog svojih komentara protiv režima, biva pretučen i postaje meta raznoraznih tajnih službi. Njegova ljubavnica je samo još jedan agent, čega on nije svestan...

Glavnog junaka igra Nikola Đuričko. U glumačkoj ekipi su i Lazar Ristovski (njegova kuća "Zilion film" je i jedan od producenata), Toni Mihajlovski, Marijana Janković, Iva Mihalić.

U trci za nagrade domaćeg takmičarskog programa je i film "Između dana i noći" mladog crnogorskog reditelja i scenariste Andra Martinovića, čija je premijera zakazana za večeras u 20 sati u Domu omladine Beograd. Film je snimljen kao triptih, a kako je istakao Martinović, to su tri priče o ocu i sinu u tri vremenska razdoblja, tri epohe - kraj Drugog svetskog rata, vreme pada Berlinskog zida, i doba posle raspada nekadašnje velike Jugoslavije.

Film je snimljen u crnogorsko-srpskoj koprodukciji.


PROČITAJTE JOŠ: Pablo Trapero: Potreban nam je bunt dobrote

"Pijavice"

OVACIJE ZA "REŽI"


U ISTOJ, domaćoj selekciji, u "Kombank dvorani" sinoć je premijerno prikazan film "Reži" reditelja Koste Đorđevića, po scenariju Dragana Nikolića. Priča prati jedan vreli letnji beogradski dan u životu tinejdžera, u kojem sve što je izgledalo kao luda i vesela avantura polako prerasta u noćnu moru. Glumačku ekipu filma, u kojoj su Kristina Jovanović, Đurđija Radić, Mladen Sovilj, Marko Janketić, Milan Čučilović, Radoslav Milenković, zajedno sa rediteljem Kostom Đorđevićem, publika je ispratila ovacijama.