KNjIGA "Kako sam uspeo" Karla Maldena je mnogo više od memoara Oskarom ovenčanog glumca. To je i roman o životu i uspehu koji se pokazao moguć - kazao je Petar Arbutina, urednik u "Službenom glasniku", na promociji ove zanimljive biografije u Jugoslovenskoj kinoteci.

U izdanju "Glasnika" i Asocijacije "Srpska veza" ova knjiga otkriva detalje iz života slavnog glumca srpskog porekla Mladena Sekulovića i njegov put ka holivudskom Olimpu. I u danima najveće slave, Malden je s ponosom isticao svoje korene, o čemu svedoči i ova knjiga koju je sačinio zajedno sa ćerkom Karlom.

O velikom umetniku i još većem čoveku i patrioti svedočio je njegov poluvekovni prijatelj Dobrivoje Tanasijević, Dan Tana, poznati producent i ugostitelj.

Pročitajte još - Odavanje počasti Maldenu uz svetske zvezde

- Kada smo se upoznali 1957, rekao sam mu da sam Jugosloven, a on meni da je Srbin. Kada se raspala Jugoslavija, slušao je vesti i rekao mi: "Trebalo je da budeš Srbin, to je nešto što nikad neće propasti" - prisetio se Dan Tana jednog od mnogobrojnih razgovora sa Karlom Maldenom.


Novinar Aleksandar Vlajković koji je, u ime "Srpske veze" učestvovao u ovom projektu, i kome je porodica Malden poverila izdavanje ove knjige, memoare je uporedio sa čuvenim delom Mihajla Pupina "Od pašnjaka do učenjaka":

- Obe knjige nose zajedničku, značajnu poruku - da uspeh počiva na mukotrpnom radu. Maldenovi memoari dodatno govore i o zlatnom dobu Holivuda, čiji je on bio deo, ali i o ljubavi prema srpskom narodu.

Promocija knjige je uvod u otkrivanje spomenika Maldenu, 20. novembra, u kinoteci.


PEVAO U CRKVENOM HORU

U KNjIZI "Kako sam uspeo", Malden je pisao o svom usponu u doba zlatnog Holivuda, glumačkim izazovima, velikim prijateljstvima, ali i bez zadrške govorio o ponosu na svoje poreklo.

Arbutina, Vlajković, Pantelić i Dan Tana / Foto V. Danilov

- Srećan sam što sam rođen u srpskoj kući, što sam rođen u srpskoj crkvi, što je redovno posećujem, što redovno pevam u crkvenom horu i što mogu da kažem da sam Srbin - zapisao je Malden u svojim memoarima.