SPOMENIK oskarovcu Karlu Maldenu u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu biće otkriven 20. novembra, kaže, za “Novosti”, Dobrivoje Tanasijević, Dan Tana, čuveni producent, ugostitelj i veliki prijatelj holivudskih zvezda. Inicijativu za otvaranje legata i podizanje spomenika slavnom američkom glumcu srpskog porekla Dan Tana je pokrenuo još pre pet godina. Legat je u međuvremenu otvoren uz prisustvo Maldenove porodice i naslednika, a za nedelju dana u Kinoteci će biti postavljen i spomenik.

U ranijem razgovoru za “Novosti” Dan Tana je najavio dolazak velikih zvezda i Maldenovih prijatelja Majkla Daglasa i Džejmsa Vudsa u Beograd. Na naše pitanje koga ćemo videti na ceremoniji 20. novembra, Dan Tana odgovara:

- U razgovoru smo sa nekoliko poznatih imena, ali potvrde ćemo dobiti u naredna dva-tri dana. Nažalost, i požar u Kaliforniji, u delu u kojem žive neki naši planirani gosti nam je malo poremetio planove - iskren je Dan Tana.

Pročitajte još: Majkl Daglas dobio zvezdu na Bulevaru slavnih

Kao svojevrstan uvod u ceremoniju otkrivanja spomenika, u Kinoteci će u utorak u podne biti promovisana autobiografija Karla Maldena “Kako sam uspeo”, u izdanju “Službenog glasnika” i Asocijacije za saradnju sa dijasporom “Srpska veza”. Ova knjiga za neupućene otkriva ko je bio Malden, odnosno Mladen Sekulović, kome je zbog ljubavi prema srpskom narodu bilo čak zabranjeno da dolazi u tadašnju Jugoslaviju.

Pročitajte još: Majkl Daglas i Džejms Vuds stižu na jesen

Pre dve godine, u Kinoteci je Maldenu otvoren legat. Iako je Američka filmska akademija nameravala da preuzme neke od najvrednijih eksponata, oni su, po njegovoj ličnoj želji i želji porodice, predati na čuvanje Srbiji.

Karl Malden

Osim obeležja u Beogradu, u toku su pripreme za podizanje spomenika i u Bileći, gde su njegovi koreni, potom u Muzeju oskarovaca u Holivudu, koji se otvara naredne godine, ali i u porti njegove crkve - Hrama Svetog Save u Indijani, koju je svesrdno pomagao.

SARADNjA SA ĆERKOM

OSKAROVAC je knjigu “Kako sam uspeo” pisao sa svojom ćerkom Karlom Malden, književnicom i filmskim scenaristom. Karla je potom svoja autorska prava prenela na novinara Aleksandra Vlajkovića, koji je sa grupom saradnika priredio knjigu i okupio Organizacioni odbor, na čelu sa Dan Tanom, sa inicijativom da se glumcu podigne spomenik najpre u Beogradu, a potom i u Republici Srpskoj i Americi.