NEGOTIN – Publika 53. “Mokranjčevih dana” u Negotinu bila je prilici da treće festivalske večeri uživa u maestralnim bravurama klavirskog kvinteta “Altro senso”. Ovaj ansambl je na maloj sceni Doma kulture oživeo uspomenu na jednoj od najznačajnijih srpskih kompozitora, koji je 1916. u Beču proglašen za kompozitora godine, ali je kasnije nepravedno – zaboravljen.


Pročitajte još:
Statueta Stevana Mokranjca horu devojčica iz Burgasa (FOTO)

Nataša Špaček za klavirom, Tea Petrović Balint (violina), Bojana Jovanović Jotić (violina), Jovan Stojanović (viola) i Dušan Kočišević koncert su započeli Stojanovićevim “Klavirskim kvintet u ce-molu”, koji je i tipičan za ovog kompozitora, jedinog u Srbiji koji je negovao ovu formu.

- Gotovo je nepoznat podatak da je Petar Stojanović 1916. godine u Beču, u jeku Prvog svetskog rata bio proglašen na najboljeg kompozitora, a njegove opere i operete su u drugoj dekadi 20. veka imale i po 200 izvođenja u najznačajnjim kulturnim centrima Evrope: Beču, Pragu, Berlinu, ali i u tadašnjoj Jugoslaviji. Setimo gde smo mi bili u to vreme, a naš kompozitor dobija najveća priznanja u kulturnim prestonicama Evrope – kaže pijanista Nataša Špaček, koja je aranžirala i Stojanovićevu kompoziciju za klavirski kvintet “Tamo daleko”, a u saradnji sa profesorom Mirjanom Živković i njegovu “Jugoslovensku fantaziju”.


Pročitajte još: UGLEDNA FLAUTISTKINjA OPČINjENA NAŠOM ZEMLjOM: Srpske i japanske šume zvuče isto

Baš je ovo delo slučajno otkriveno u prepisci sa kompozitorovim naslednicima. Ovaj, ali i druge detalje o kompozitoru saznali su i posetioci izložbe “Renesansa zaboravljenog Petra Stojanovića” koju je o životu i stvaralaštvu kompozitora u Mokranjčevoj rodnoj kući priredila Nataša Špaček.

- Notni materijal kompozitora Petra Stojanovića, nažalost, nije lako dostupan, a originalne partiture se nalaze na Muzičkoj akademiji. Izložba je plod dvogodišnjeg istraživanja, koje će nadamo se biti nastavljeno, kako bi srpska javnost otkrila kakvog muzičkog genija imamo – ističe Nataša Špaček.

Kompozitor Petar Stojanović je u svoje vreme bio jedan od najškolovanijih srpskih kompozitora. Završio je Muzičku akademiju u Budimpešti, na odseku violine, a potom i Akademiju u Beču, i to ponovo odsek violine, ali i dramsku i klasičnu kompoziciju. Jedan je od osnivača Muzičke akademije u Beogradu 1937. u kojoj je bio i profesor violine. Komponovao je koncerte za kontrabas i orkestar, saksofon i orkestar, što je bilo vrlo neuobičajeno za to vreme, ali i opere, operete, koncerte za klavir.