NI posle tri nedelje od tragedije u Narodnoj biblioteci Srbije, u kojoj su od gasa stradali radnici firme "Empeks", Darko Šukalo i Lazar Blagojević, ova nacionalna institucija još ne otvara vrata za čitaoce. U zdanju biblioteke, zasada je samo deo zaposlenih, koji obavljaju urgentne poslove: uprava, obračunski službenici i oni koji izdaju CIP.

Ovo je "Novostima" juče potvrđeno u Narodnoj biblioteci, a na naše insistiranje da zvaničnu izjavu dobijemo od upravnika Lasla Blaškovića, njegova sekretarica je bila izričita:


PROČITAJTE JOŠ:
Narodna biblioteka: Misterija od 13 miliona knjiga!

- Direktor se neće oglašavati sve dok se ne završi istraga - kazala nam je.

Kako nezvanično saznajemo, otvaranje Narodne biblioteke će se još pričekati, najbitnije je da se utvrdi da li je protivpožarni sistem, zbog koga je došlo do tragedije, potpuno bezbedan. Kontrolu protivpožarnog sistema obavljaju niška firma "Gardal", nadležne službe MUP-a. Zaposleni u "Empeksu" su, iz ličnih razloga, tražili da ne budu uključeni u ovaj posao.

- Policija nam još ništa nije dostavila u vezi sa ovom tragedijom. Kad i ako nešto budemo imali mi ćemo reagovati - rečeno je "Novostima" u Prvom osnovnom tužilaštvu.

Lazar Blagojević, Darko Šukalo

Rodbina i kolege stradalih Šukala i Blagojevića ne mire se sa sporošću istražnih službi. Ubrzo posle nesreće, porodica Darka Šukala je angažovala advokata i pokrenula sopstvenu istragu. O detaljima i rezultatima do kojih se do sada došlo, ne žele da govore.

- Pažljivo se prikupljaju svi podaci - kazale su nam kolege Darka Šukala. - Traže se odgovori na pitanja zašto uprava biblioteke nije postupila po nalogu da se otklone problemi na koje su upozoreni, a koji su doveli do nesreće. Nisu očišćeni hodnici, prolaz do prostorije u kojoj se nalazi centralni sistem. A pitanje svih pitanja na koje se traži odgovor je: Kako je moguće da naše stradale kolege krenu u kontrolu, a da ih niko ne prati iz fizičko-tehničkog obezbeđenja Biblioteke?


PROČITAJTE JOŠ:
ISTRAGA U NARODNOJ BIBLIOTECI: Obezbeđenje moralo da bude uz servisere

NEĆE BITI NEDODIRLjIVIH

U ISTRAZI neće biti nedodirljivih - rečeno je u Ministarstvu kulture. - Pod lupom će biti ponašanje svakog pojedinca - gde se ko nalazio, šta je ko radio, koje korake je napravio, ko je čemu pristupio, s kim u pratnji... Nijedan element tragičnog događaja neće biti izuzet iz pažljive istrage. Svačije mesto, i fizičko i sistemsko, biće poznato i predstavljeno javnosti.