PRE četiri decenije počeo je kao kulturno-politički pokret, a s predstavom Dušana Jovanovića "Oslobođenje Skoplja", u režiji Ljubiše Ristića (8. juna 1978. godine), ispisana je prva stranica duge i nesvakidašnje pozorišne istorije KPGT-a. Tim povodom, u utorak uveče će na Donjem Kalemegdanu biti novo izvođenje predstave "Ričard Treći", koja je deo "gvozdenog repertoara" kuće i do sada je igrana u osam različitih inscenacija.

Prva predstava Ristića i Jovanovića, "Oslobođenje Skoplja", izvedena je u koreografiji Nade Kokotović sa Radetom Šerbedžijom u glavnoj ulozi, a ovo četvoro osnivača projekta "Kazalište, Pozorište, Gledališče, Teatar" (KPGT) stvarali su zajedno na prostoru cele ondašnje Jugoslavije sve do devedesetih godina i rata u nekadašnjoj zajedničkoj zemlji.

- KPGT je ideju i praksu zajedničkog života i rada umetnika Jugoslavije demonstrirao u vremenima pripreme razaranja države i stvaranja razdvojenih nacionalnih kultura, ekonomija i na kraju država - kaže Ljubiša Ristić.

Pročitajte još - Tužna priča o navijačima u KPGT

- Obraćao se publici u svim delovima zemlje, na svim jezicima, od Slovenije do Makedonije. Ideju i praksu zajedničkog života, obogaćenog različitostima, promovisali smo od Australije do Amerike.

U prvih deceniju i po postojanja, KPGT je u toku jedne godine igrao više predstava nego sva ostala pozorišta iz Jugoslavije zajedno i, kako ističu u kući - "uvek bez državne pomoći, finansiranja i međunarodnih konvencija". Neka od najznačajnijih ostvarenja u istoriji kuće su i "Karamazovi", "Tit Andronik", "Karmina Burana", "Tajna crne ruke", a "Ričard Treći" je prvi put izveden 1986. godine na Šekspir festu, sa Aleksandrom Cvjetkovićem u glavnoj ulozi. Na Donjem Kalemegdanu (u okviru Bitefa) igrali su ga i 1992. sa Borisom Isakovićem u ulozi Šekspirovog junaka. Zanimljivo je, da je uz ovaj naslov, i Handkeovo "Psovanje publike" deo "gvozdenog" repertoara - to su dve predstave koje su stalno na programu KPGT, u novim podelama i s mladim glumcima.

- Rat se završio i umesto Jugoslavije pojavio se "region", a umesto zajedničkog života i rada u jugoslovenskom kulturnom prostoru - "saradnja u regionu"...

U sledećih 25 godina za Jugoslovene nije bilo mesta i KPGT je prirodno izložen neprirodnom preziru i bojkotu, ponovo od Slovenije do Makedonije - podseća Ristić.

Uz dve pomenute predstave, nova glumačka generacija igra i "Bubu u uhu" i "Tajnu crne ruke". U okviru jubilarne sezone, planiraju se premijerna izvođenja "Ljubavne priče" Puriše Đorđevića, "Iza zatvorenih vrata" Sartra, "Duhovne vežbe" Lajole, "Pohvale ludosti" Erazma Roterdamskog i Makijavelijevog "Vladaoca".

NOVA PODELA

U NOVOM ansamblu "Ričarda Trećeg" u utorak uveče će se pred publikom pojaviti, između ostalih, Žarko Jovanović, Rejčel Ćosović, Luka Pavlović, Uroš Novović, Đorđe Galić, Stefan Milivojević i Eldar Zubčević.