PREDSTAVA pod nazivom North force (u podnaslovu "Tragedija za poneti") sutra će premijerno biti izvedena na sceni KPGT-a - po tekstu Milene Bogavac i u režiji Uroša Novovića. Pred gledaocima će se naći komad o časti, herojstvu, idealima i borbi za "svoje". Ali, to je i priča o mržnji malih razlika, o odrastanju, identitetu i potrebi za pripadanjem...

- Ovaj tekst napisala sam još sa osamnaest godina, kao ispitni rad na prvoj godini dramaturgije. Nastao je kao jednočinka, a ja sam pokušala da pravila antičke tragedije primenim na temu iz savremenog društva - objašnjava Milena Bogavac. - Prva verzija bavila se mladim ljudima uopšte, a onda sam, na predlog profesora Filipa Davida i Biljane Srbljanović, napisala komad o grupi navijača.

U središtu priče je frakcija vatrenih navijača Crvene zvezde. Žive u beogradskom predgrađu, ne propuštaju derbije, a na severu "Marakane" imaju ugled, stečen u tučama protiv partizanovaca i policije. Drama nastaje kada jedan od njih izgubi zastavu...

North force se u međuvremenu izvodio na scenama Bitef teatra, Dadova, kao i u nekim omladinskim pozorištima u Srbiji:

- Svaka zatvorena grupa je opasna. Tragično je što mladim ljudima ne nudimo alternativu, a oni žele negde da pripadaju i veruju u nešto važno - ističe Bogavčeva. - U mojoj priči nema negativnih likova, ali ima nesrećnih. Komad je veoma jednostavan, nastao je pre šesnaest godina ali tretira uvek aktuelnu temu, samim tim i univerzalnu. Ova postavka mi je veoma važna jer je ispitna predstava Uroša Novovića, studenta prve godine režije: reč je o saradniku Bitef teatra i nekom ko je porastao u mojim projektima.

MLADA EKIPA

U predstavi igra grupa mladih glumaca i studenata beogradskih akademija: Marko Panajotović, Jovan Zdravković, Nikola Petrović, Magdi El-Asrag, Predrag Vasić, Igor Marković, Pavle Grebenar, Luka Pavlović, Jovan Bulat, Nemanja Petrić. Autor muzike je Igor Marković, a scenskim pokretom bavio se Đorđe Živadinović Grgur.

Reditelja Uroša Novovića publika zna po glumačkim zadacima u predstavama "Muškarčine", "Žudnja", Gamma Cas, "Crvena: Samoubistvo nacije" i filma "Pored mene".