U Udruženju "Adligat" u ponedeljak uveče je otvorena Spomen-soba Branke i Mlađe Veselinovića, umetničkog u bračnog para koji se celog života posvećeno bavio humanitanim radom.

Verovatno najstarija dramska umetnica na Balkanu, u nedelju 16. septembra, zvanično će proslaviti stoti rođendan i ući u novi vek, ali su kolege i prijatelji već uveliko počeli da obeležavaju njen „srećan dan“. Tako je uvek vedra i nasmejana Branka, ovih dana već nekoliko puta duvala u svećice na slavljeničkoj torti, sinoć čak u dve : jednu u obliku velikog srca i drugu s likom njenog omiljenog lutka Sarmika.

Sto godina krupna brojka, a Branka nam ko devojka! – stih je iz pesme Mirjane Bulatović koju je pročitala Rada Đuričin,a o starijoj koleginici toplo je govorila i Branka Petrić, kao i pesnici Ljubivoje Ršumvić i Mošo Odalović, dok je krepka „devojka“ gostima uzvraćala stihovima smišljenim na licu mesta.

Poslednja iz plejade osnivača JDP (sa suprugom je osnovala i dva fonda - za pomoć invalidnoj deci i godišnju glumačku nagradu u matičnoj kući), Branka je dobitnik i priznanja "Večernjih novosti" za "Najplemenitiji podvig godine".

Pročitajte još - Nikad zadovoljna, ali uvek srećna

Njenoj plemenitosti, kao i dugom umetničkom životu, došli su da se poklone mnoge kolege i poštovaoci, među njima i Nenad Rstić, Dubravko Jovanović, Miodrag Tabački, Zoran T.Jovanović, Vjera Mujović, Milovan Zravković, Nađa Rodić...

Gosti su u spomen sobi mogli da vide biblioteku Veselinovića sa oko devet stotina knjiga, više od 150 priznanja, diploma, zahvalnica i povelja, porodične i umetničke fotografije, ploče i video-kasete sa Brankinim monodramama, monolozima, pa i imitacijama poznatih ličnosti.

Posebnu zanimljivost predstavljaju dva glumičina autorska dela, slike napravljene od suvog cveća - jedna od njih nastala je od buketa iz bašte Ive Andrića, koji joj je pisac poklonio davne 1967. godine u Herceg Novom...

Spomen-soba glumačkog para Foto: Promo


NEMOJ DA ME ZABORAVIŠ...

Legat je osmislila novinarka Stevanka Češljarov, a on će se izvesno, još dopunjavati. A evo kako je došlo do njegove realizacije:
- Kad sam otišla prošle godine da joj čestitam 99. rođendan, Branka me je ispratila rečima: "Nemoj da me zaboraviš..." Nastavila sam da je obilazim, dok je ona u svakom susretu izražavala brigu šta će biti sa knjigama i uspomenama kada nje više ne bude - otkriva Stevanka Češljarov. - Tako sam jednog dana došla na ideju da osmislim legat posvećen ovom jedinstvenom bračnom paru.