LIKOVNA kolonija "Sićevo" je najstarija kolonija na Balkanu jer je davne 1905. godine, opčinjena lepotom Sićevačke klisure, velika srpska slikarka Nadežda Petrović upravo na tom mestu okupila svoje slovenačke i hrvatske kolege s kojima je studirala u Minhenu. Ove godine, na predlog predsednika Saveta manifestacije i selektora Kolonije Miodraga Anđelkovića, magistra grafike, u Sićevu će umetnička dela stvarati do 13. septembra 12 učesnika iz zemlje i inostranstva.

UČESNICI ovogodišnje kolonije ne kriju svoju opčinjenost lepotama prirode, ali im je i velika čast da budu deo nečeg što je započela naša slavna slikarka. Od stotinak slikarskih kolonija u Srbiji, ova u Sićevu je jedna od desetak najuglednijih.


PROČITAJTE JOŠ:
Minojski disk kao slavski kolač

- Ova kolonija ima posebno mesto u slikarskom svetu jer je duh Nadežde Petrović prisutan u svakom kutku ovog prostora - kaže slikar Zoran Graovac iz Beograda, dok je slikaru iz Skoplja Milošu Milosavljeviću posebno drago što je jedan od učesnika kolonije njegov profesor Đura Radović, s kojim se sreo posle 14 godina.

- Ova klisura za mene ima posebnu simboliku, jer je ona put koji je oduvek vodio iz Sofije u Evropu - kaže slikar Rosen Tošev.

PROČITAJTE JOŠ: POD ZAŠTITOM UNESKA: Značaj Dunavskog limesa

ISTORIJAT Tokom 54 godine rada Likovne kolonije "Sićevo", obnovljene 1964, učestvovalo je gotovo 500 akademskih umetnika različitih generacija i stilskih opredeljenja iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije i iz inostranstva.

Milica Todorović, umetnički direktor Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, koja je organizator Kolonije, podseća da će izložba radova nastalih tokom ove kolonije biti priređena u Paviljonu u Tvrđavi u novembru.

- Tokom trajanja Kolonije umetnici će imati priliku da posete kulturno-istorijske spomenike grada Niša, neki od manastira u blizini i samu Sićevačku klisuru, koja je redak prirodni fenomen - ističe Milica Todorović.

INAČE, u prvom sazivu Kolonije, daleke 1905. godine, pored Nadežde su bili još Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Ferdo Vesel, Paško Vučetić i Ivan Meštrović.

- Impresionirana sam onim što je Nadežda učinila na polju umetnosti, ali i pokretanju ove kolonije. Za ženu tog doba to je bilo veoma smelo. O Nadeždi smo učili iz istorije umetnosti, ali smo ovde puno saznali o njenim aktivnostima, koje nisu samo slikarske, ali jesu umetničke - rekla je Ana Vidmar, iz Slovenije.