JUBILARNA, petnaesta "Noć muzeja" ove godine biće održana u subotu, 19. maja, u više od 40 gradova širom Srbije, u kojim će biti organizovano oko 200 raznovrsnih događaja pod programskom temom "Pobede i pobednici".

- U glavnom gradu pripremamo i izložbu posvećenu postavljanju Meštrovićeve skulpture "Beogradski pobednik" na Kalemegdanu pre tačno 90 godina, a u Muzeju Narodnog pozorišta ljubitelji teatra imaće priliku da otkriju kako su izgledale različite beogradske postavke "Labudovog jezera" - rekla je osnivač "Noći muzeja" Ana Petrović.

Od 17 časova do jedan sat iza ponoći posetioci manifestacije u Beogradu prvi put će moći da zavire u zdanje porodice Veljković, da posete legat čuvenog Vojislava Jovanovića Maramboa, dok će u Doktorovoj kuli moći da vide izložbu o dr Lazi Lazareviću. Prvi put u "Noći muzeja" učestvovaće Crveni krst Srbije, Muzej Jovana Cvijića, kao i Kulturni centar "Baraka".


Pročitajte još - NOĆ MUZEJA: Zabava za sve generacije


Muzeji, galerije i mnogobrojne institucije kulture upoznaće posetioce sa bogatom istorijom i zaostavštinom Jermena (Narodni muzej Valjevo); izlažući originalnu litografiju Pabla Pikasa iz 1949, skrenuće pažnju na sudbinu nepoznatog sugrađanina, slikara Dušana Bogića (Narodni muzej Veliko Gradište); predstaviće stvaralaštvo Milana Konjovića od 1913. do 1918, (galerija "Milan Konjović" u Somboru); prikazaće portrete iscrtane peskom i kafom na osvetljenoj površini (Gradski muzej u Kosovskoj Mitrovici).


NIŠKI ARHIV

U OKVIRU proslave sedamdeset godina postojanja, Istorijski arhiv Niš predstaviće najstarije dokumente: bakrotisk i skice Niške tvrđave iz 1737. godine, Bibliju iz 1868. godine, koju su preveli Vuk Karadžić i Đura Daničić, prvi srpski bukvar iz 1836, kao i najstarije niške novine iz 1886. godine.