SPEKTAKULARNA muzejska noć održana je 14. put u prestonici, ali i u još 40 gradova Srbije. Više od 150 ustanova kulture sa više od 250 postavki otvorilo je svoja vrata za posetioce, koji su se i ove godine tiskali u redovima kako bi videli šta su kulturnjaci priredili.

"Velike i male revolucije umetnosti i kulture" bila je ovogodišnja tema manifestacije, a u okviru nje, muzeji, galerije, domovi kulture i druge institucije građanima su predstavile do sada nepoznate priče o istoriji, umetnosti, književnosti, muzici, fotografiji, plesu, modi, filmu...

"Noć muzeja" obeležila je i stogodišnjicu Oktobarske revolucije iz ugla zanimljive priče burnih ljubavnih života vođa i revolucionara - od Lenjina, Trockog, Kastra i mnogih drugih.

BEOGRAD - Hiljade posetilaca protutnjale su sinoć kroz kapije 67 prestoničkih zdanja tokom održavanja "Noći muzeja".

Mileli su redovi ispred vrata Muzeja anatomije, gde su bili izloženi ljudski kosturi. Najodvažniji su se slikali za uspomenu držeći se ruku pod ruku sa skeletima! Lobanje koje su i mlađe i starije generacije posmatrale kroz lupu skrivale su tajne preminulih koje su prisutnima otkrivali medicinski stručnjaci.

- Izložene su i one koje su pre nekoliko godina pronađene u okolini Beograda, a za koje smo u Laboratoriji za anatomiju na osnovu specijalnih radova na zubima utvrdili da se radi o nemačkim zarobljenicima iz Drugog svetskog rata - otkriva Danijela Đonić, profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Dok Đonićeva objašnjava, iz hodnika dopire žamor dece koja razgledaju rupičaste kosti.

- Mama, plašim se - šapuće dečak u gužvi skrivajući se iza majke.

U Ruskom domu mistična atmosfera. Tu su poštovaoci ruskog pisca Mihaila Bulgakova uživali u fotografijama ruske umetnice Jelene Martinjuk, koja je ilustrovala njegov čuveni roman "Majstor i Margarita".

Ovaj posebni izlazak u grad mnogi su iskoristili i za đuskanje, pa su uz ritam rokenrola igrali na Kalamegdanu, a uz džez na Dorćolu. Znatiželjni Beograđani su tokom prethodne noći u okviru pomenute manifestacije imali priliku da pogledaju i izložbe unikatnih aviona, da kroz predstavu saznaju više o stradanju tokom Holokausta, šta se krije u kazamatima Vojnog muzeja...

NOVI SAD - Tokom "Evropske noći muzeja" Novosađani su imali priliku da vide niz zanimljivih izložbi i da uživaju u originalnim propratnim muzejskim sadržajima priređenim na 11 lokacija u gradu. Muzej Vojvodine je, uz ranije otvorenu izložbu "Štitovi - veštine obrade metala u prošlosti", organizovao igrokaz "Kovači i vile". Muzej grada Novog Sada priredio je izložbe "300 godine bitke kod Petrovaradina" i "Četiri mačora", posvećenu španskim slikarima, a u Galeriji "Atelje MP" posetioci su mogli da vide 48 likovnih radova.

ŠABAC - Na 13 lokacija otvorena je "Noć muzeja", a najviše interesovanja privukle su postavke u Narodnom muzeju i Biblioteci šabačkoj - interaktivna izložba "Tesla i Pupin na istom putu" i "Uspomene na celuloidnim trakama".

KIKINDA - "Noć muzeja" ove godine održana je pod nazivom "Velika zemlja" i bila je posvećena svim selima na teritoriji grada. Svako od devet sela ima interesantnu istoriju pa su u muzeju želeli da je prikažu širem auditorijumu. Posetioci su imali priliku da vide izložbu fotografija, predstavljene su manifestacije koje se danas organizuju u selima, dokumentarni film, a čule su se i različite priče o istoriji ovih mesta.

NIŠ - "Noć muzeja" održavana je na 17 lokacija, a Nišlije su imale priliku da vide mnogobrojne izložbe slikarskih remek-dela, pozorišne kostime, umetničke fotografije, a za najmlađe je organizovana i "Noć biologije". Vrata Narodnog muzeja, Pozorišta, Istorijskog arhiva, Narodne bibiloteke, Univerzitetske biblioteke koja ove godine slavi 50 godina postojanja, kao i mnogobrojnih galerija i drugih ustanova, otvorena su za posetioce od 18 časova do jedan sat iza ponoći. Pored postavki Nišlije su imale priliku i da čuju neke od lokalnih bendova na pojedinim lokacijama. Veliko interesovanje najmlađih vladalo je za "Noć biologije" koja je uz podršku Gimnazije "Stevan Sremac" održana u Oficirskom domu, dok je nešto starijim građanima bila zanimljiva izložba grafike japanske umetnice Kijo Vada izložene u Narodnoj biblioteci.

KRALjEVO - U okviru popularne, čak i kultne kulturne manifestacije "Noć muzeja", Kraljevčani su sinoć, osim stalne postavke u Narodnom muzeju, mogli da pogledaju program pod nazivom "Dobro veče profesoru Cvijiću" - predavanje "Jovan Cvijić iz drugog ugla" dr Stevana Stankovića, predsednika Srpskog geografskog društva, kao i scenski program "Jovan Cvijić i Jugosloveni".

Kulturno-umetničko društvo "Abrašević" iz grada na Ibru priredilo je koncert svog hora, a folklorni ansambl igre jugoslovenskih naroda. u Muzeju slatkog u Kući Cvetića održana je svojevrsna prezentacija i razmena starih srpskih recepata.

KRUŠEVAC - Devet izložbenih prostora bilo je protekle noći u kruševačkoj ponudi, a najviše interesovanja izazvala je izložba fotografija i istorijske dokumentacije "Hajdemo u planine" u Kući Simića, koju su povodom 70 godina osvajanja vrhova, praktično zajedno, osmislili kustosi i članovi Planinarsko-sportskog kluba "Jastrebac".