Makron i Karlo Veliki

Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik

02. 03. 2024. u 07:00

GENERAL Šarl de Gol nije voleo one posleratne levičarske dosetke o dve Francuske, njegovoj i onoj Pokreta otpora naspram kolaboracionističke Petenove, Višijevske Francuske. Govorio je da je on Francuska i da je on oličava i predstavlja. Tako je branio i čast francuskog naroda, pa i onih koji su bili u aktivnoj ili u ženskoj horizon - talnoj kolaboraciji sa Hitlerovom Nemačkom.

Макрон и Карло Велики

Milorad Vučelić

Međutim, dođu vremena kada treba zarad spasavanja obraza našem prijateljskom i velikom narodu posegnuti ponovo za razdvajanjem njegovog identiteta. Pogotovo onda kada predsednik Francuske Emanuel Makron posegne za slanjem kopnenih trupa svoje armije u rat protiv Rusije. Očigledno je rešio da se osloni na neku tradiciju ili je pronašao neki uzor u svojoj prošlosti.

Na nešto se svakako oslanja, jer ne možemo poći od toga da on na neznanju gradi svoj stav o ratovanju protiv ruskog naroda. Pa, podsetimo, onako šturo, citiranjem jedne istorijske beleške, o čemu je reč: - Divizija "Karlo Veliki" bila je jedna od pešadijskih divizija Vafen SS u Drugom svetskom ratu.

Bila je sastavljena uglavnom od Francuza koji su se dobrovoljno prijavili da se u nemačkoj uniformi bore zajedno s oružanim snagama Trećeg rajha. Zbog velikih gubitaka, u jesen 1944, transformisana je u diviziju koja je okupila sve francuske dobrovoljce... Krajem februara 1945. uništena je u ofanzivi na Istočnu Pomeraniju, a od preživelih je sastavljen bataljon "Karlo Veliki" kako bi se uključio u bitku za Berlin gde se borio od 24. aprila do 2. maja 1945.

Preko STO, obavezne radne službe, tokom okupacije Francuske od nacističke Nemačke mobilisano je i poslato stotinu hiljada radnika kako bi onde učestvovali u nemačkom radnom naporu koji je iziskivao sve više radne snage. Iz tih vremena je i Legija francuskih dobrovoljaca protiv boljševizma LVF, jedinica nemačke armije u Drugom svetskom ratu, sastavljena od dobrovoljaca iz Francuske. Borili su se protiv Rusa obučeni u nemačke uniforme, samo sa trobojnom epoletom na ramenu. Ostaje da se razmisli kome je potrebno da se pomenuto, sa svim poznatim posledicama, oživljava u našem vremenu, pa čak i uz trenutno odsustvovanje Nemaca iz moguće kopnene operacije. Znači i bez mogućnosti da jedan Francuz, književni lik usklikne da "smatra da je u nemačkoj uniformi u Drugom svetskom ratu učinio mnogo za svoju zemlju".

Možda se i predstojećom prilikom može pribeći navlačenju nemačkih uniformi na francuske vojnike. Na našu radost i sreću mi nemamo takvih uporišta i oslonaca u našoj istoriji, pa ni iskušenja da se kao narod povedemo za takvim primerima i uzorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024