Naša pobeda zavisi od vas. Ovu alarmantnu poruku poslao je zapadnim saveznicima ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, zabrinut činjenicom da dobar deo obećane evropske vojne pomoći izostaje.

КОМЕНТАР: Оружје

Novosti

Rusem Umerov, ministar odbrane ove zemlje, preneo je da pedeset odsto naoružanja nije isporučeno na vreme i naglasio da zbog ovog kašnjenja Ukrajina gubi ljude i teritoriju.

"Vašington post" piše da vojni kompleks u Evropi ima veliki problem, jer ne može da proizvede dovoljne količine oružja i municije, a ako to bude i uspeo, za Ukrajinu možda bude kasno, jer joj je oružje potrebno sada. S druge strane, "Gvardijan" piše da je Rusija u protekle dve godine značajno povećala proizvodnju sopstvenog naoružanja, "naširoko prevazilazeći procene zapadnih stručnjaka".

Zapadnjaci istovremeno kritikuju jedni druge, poput nemačkog kancelara Olafa Šolca koja smatra da većina saveznika ne isporučuje dovoljno. Pojavile su se tako i pukotine, u nastojanju da se nađe odgovor na pitanje ko je najviše zatajio. Jelisejska palata je juče organizovala samit na kome se upravo tražio odgovor na ovo pitanje.

Regionalni dnevnik "Uest Frans", najčitanije novine na francuskom jeziku u svetu, piše da međunarodne sankcije nisu naudile Moskvi i da ruska privreda ne samo da nije ukočena, već i da ostvaruje napredak. Izveštavaju o tome i drugi od Lisabona do Tamperea i od Hamburga do La Valete. Zapad je, očigledno, potcenio Rusiju i precenio sopstvene mogućnosti.

Mnogi vojni stručnjaci smatraju da je sukob u Ukrajini, zapravo, rat između Rusije i NATO "preko posrednika", odnosno ispitivanje mogućnosti ko je spremniji za neki drugi, direktan sukob, poput onog mogućeg na istočnom krilu NATO od koga već za leto dogodine strepi nemački Bundesvar. Za to vreme, zapadni saveznici odbijaju bilo kakakv pregovor s Rusima, sve dok Ukrajina ne povrati svoju teritoriju. Da Kijev to može da uradi, veruje samo deset odsto ispitanih evropskih građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu