NOVA kućna pravila za stanare stambenih zgrada stupiće na snagu u narednih desetak dana. Osim izmenjenog vremena odmora, po usvojenoj odluci o kućnom redu, ubuduće nema mesta za iznenadna slavlja, jer će sve proslave komšijama morati da se najavljuju dva dana unapred. Propisano je i obavezno zaključavanje ulaznih vrata, a pooštrene su i obaveze održavanja zajedničkih delova u zgradi. Za nepoštovanje, kazne stižu i stanare i upravnike.

Kako stoji u odluci, stanari u vreme odmora ne smeju da trče, ne viču, skaču i upotrebom mašina ili uređaja narušavaju tišinu u zgradi. Isto važi i ukoliko se u vremenu odmora nađu ispred zgrade ili odluče da baš tada urede travnjak i cveće. Kada je reč o proslavama, da se pripreme za komšijsko slavlje i kupe čepiće za uši ukoliko bi da se odmaraju, komšije će imati dva dana. Što znači da će, ako se nekome rodi dete, diplomira ili ima drugih povoda za trenutno slavlje, prekršiti kućni red.

- U slučaju porodičnih slavlja stanari su dužni da postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi o tome obaveste ostale stanare, s tim da se do 1.00 mora obezbediti mir i tišina. Radnim danima vreme odmora je od 16.00 do 18.00 i od 22.00 do 7.00 - stoji u odluci.

Vikendom će Beograđani imati dva sata više za odmaranje preko dana, od 14.00 do 18.00 i od 22.00 do 8.00 subotom, dok će nedeljom tišina morati da se obezbedi do 10.00.

PROČITAJTE JOŠ - NOVA PRAVILA STANOVANjA U VIŠESPRATNICAMA: Tišina od četiri do šest po podneNova odluka uređuje i bezbednost, pa će kapije i ulazna vrata morati da se zaključavaju od 23.00 do 6.00 leti i zimi sat vremena ranije.

Zajedničke prostorije kao što su stepeništa, tavani, sušionice, moraju služiti samo za to i svi stanari su dužni da se staraju o njima. Stanovi će morati da budu obeleženi brojevima. Stanarima je zabranjeno da kroz prozore i balkone bacaju smeće, tresu posteljine i stolnjake.


Foto V.Danilov

Osim obaveza stanara, nova odluka obavezuje i upravnike. Zanimljiva stavka je da se u slučaju vremenskih nepogoda upravnik stara da prozori budu zatvoreni. A upravnik je dužan i da brine o ispravnosti protivpožarnih aparata, gromobrana.

- Ovom odlukom propisana je obaveza upravnika, ali ukoliko zgrada nema sredstva na računu, odnosno stanari neće da izdvajaju novac, ne možemo da održavamo zgradu i aparate u ispravnom stanju - navodi Đorđe Aleksić, profesionalni upravnik.

PROČITAJTE JOŠ - STIŽE NAM NOVI KUĆNI RED: Tišina u zgradama od 16 do 18 sati


Iako osvežene, obaveze mogu da reše određene probleme u zgradi, ali i stanari i upravnici su saglasni da ni najbolja odluka neće uspostaviti komšijski mir ukoliko svi stanari nemaju svest da život u zajednici iziskuje izvesna odricanja.


KAZNE OD 5.000 DO 100.000 DINARA

STANAR koji ne poštuje kućni red kazniće se novačnom kaznom u iznosu od 5.000 dinara. Ukoliko je reč o pravnom licu, kazna je 50.000 dinara. Međutim, ne sankcionišu se samo stanari, već i upravnici. Upravitelj iz redova komšija teretiće se iznosom od 10.000 dinara, dok profesionalnog upravnika čeka veći udar po džepu, 20.000 dinara. Za njegovu firmu kazna je 100.000 dinara.


BACANjE MRVICA I SMEĆA KROZ PROZOR

MANjKAVOST je i to što je propisano da stanari ne smeju da bacaju smeće kroz prozor, ali nije propisano, recimo, da fotografija može da bude dokaz - objašnjava upravnik Đorđe Aleksić. - Nesavesni komšija biće sankcionisan samo ako ga komunalni inspektor zatekne u prekršaju. Od jednog stanara stigao mi je snimak kako mu komšinica iznad pere tepih na terasi, baca smeće, ali s tim ne mogu da uradim ništa.