NOVA pravila stanovanja u prestoničkim stambenim zgradama stanari će morati da poštuju od jula, kada bi trebalo da počne primena izmenjene Odluke o kućnom redu. Budući da se radno vreme zaposlenih drastično promenilo od vremena od kada je stara odluka na snazi, novine predviđaju da tišina u višespratnicama mora da se poštuje radnim danima od 16.00 do 18.00, a vikendom od 14.00 do 18.00. Za nepoštovanje propisane su kazne od 5.000 dinara.

Kako, za "Novosti", kažu u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove, finalna verzija nacrta je gotova, a čeka se samo glasanje odbornika.

- Nacrt treba da se dostavi u proceduru usvajanja i u formi predloga upućuje se Skupštini grada na donošenje, što se očekuje na narednoj sednici. Odluka će stupiti na snagu osmog dana od dana usvajanja, i tada će početi da se primenjuje - kažu nadležni.

Najveći akcenat u ovim propisima stavljen je na kućni mir, a vreme odmora, kako stoji u nacrtu, mora se poštovati ne samo unutar zgrada već i pri boravku isred zgrade.

- Radno vreme stanara je najčešće osam ili devet sati, u poseku do 16.00 ili 17.00, pa je potrebno da bude korigovano od 16.00 do 18.00 i u večernjim satima od 22.00 do 7.00 - objašnjavaju u nadležnom sekretarijatu. - Vikendom će kućni red morati da se poštuje od 14.00 do 18.00 i subotom do 8.00 ujutru, a nedeljom do 10.00. Tada je zabranjeno i korišćenje kosačica, motornih testera na zelenim površinama ispred zgrade.

Pročitajte još - NOVA PRAVILA STANOVANjA U VIŠESPRATNICAMA: Tišina od četiri do šest po podne

Dozvoljen nivo buke ne sme da prelazi 30 decibela, a komšijska vika, muzički repertoar moraju da se uklope u propise. Osim toga, ukoliko u zgradi posluje neki ugostiteljski objekat ili se obavlja neka druga delatnost, dužni su da se ponašaju u skladu sa kućnim redom.

- Ukoluko se krše odredbe, predložena je kazna od 5.000 dinara, koju izriče komunalni inspektor ili komunalni policajac izdavanjem prekršajnog naloga. Napominjemo da će se o predloženim kaznama izjasniti i Komunalna inspekcija i Komunalna policija, pa na njihov predlog mogu se korigovati.


KAKO KAZNITI "PRESTUPNIKA"?

POJEDINI profesionalni upravnici, međutim, ukazuju na neke moguće prepreke:

- Problematično je utvrditi nivo buke, jer ukoliko se čuje muzika ili vika iz stana, dok inspekcija dođe, komšija može da je utiša. Teško je zateći "prestupnika" tokom nedozvoljene radnje.