NOVI zakon o Komunalnoj miliciji na snagu je stupio početkom jula, i tada je, osim novog imena, propisano da svaka lokalna samouprava shodno svojim potrebama mora da organizuje ispostavu Komunalne milicije na svojoj teritoriji. Iako je najavljeno da će u svakoj prigradskoj opštini biti osnovana posebna stanica, a u većim naseljenim mestima manja odeljenja, to da sada u većini gradskih opština nije učinjeno.

Posebne ispostave komunalne policije i dalje ne postoje na teritoriji Grocke, Mladenovca, Lazarevca, Sopota i Obrenovca. Zbog toga su stanovnici pomenutih mesta ostavljeni da se sami bore s problemima buke ili divljih deponija. Međutim, na teritoriji opštine Voždovac, u naselju Beli Potok, situacije je drugačija. Stanovnicima ovog voždovačkog naselja milicionari su napisali i prve kazne zbog nepropisno parkiranih vozila. Slične kazne pišu se i u centru grada, na Vračaru, Paliluli i Novom Beogradu.


PROČITAJTE JOŠ: Završna faza sređivanja centra: Trolejbusi voze do Slavije, "31" do palate "Albanija"

- Na teritoriji grada, komunalni milicionari obavljaju poslove u okviru Sekretarijata za poslove komunalne policije, u okviru kog su obrazovana odeljenja za područja više gradskih opština - objašnjavaju iz nadležnog sekretarijata. - Zakonom je propisano da jedinica lokalne samouprave obrazuje Komunalnu miliciju kao unutrašnju organizacionu jedinicu u sastavu jedinstvenog organa opštinske, odnosno gradske uprave ili uprave obrazovane za pojedinu oblast.

Nadležni navode i da unutrašnja organizaciona jedinica Komunalne milicije ne može imati manje od tri komunalna milicionara. Takođe, iako ispostave nisu otvorene u beogradskim opštinama, iz Sekretarijata ističu da milicionari preduzimaju mere iz okvira svoje nadležnosti, odnosno postupaju po svim prijavama građana koje se odnose na narušavanje komunalnog reda, kao i po službenoj dužnosti, i to na teritoriji svih gradskih opština.

Novina koja je usvojena, ali još nije stupila na snagu, jesu boja i izgled uniforme sa određenim lokalnim specifičnostima o kojima treba da odluči lokalna samouprava. Rok za to je tri godine od stupanja na snagu novog zakona. Ova gradska služba dobila je vozila sa novim nazivom - Komunalna milicija.


PROBLEM I PANČEVO

SA NEDOSTATKOM komunalnih policajaca suočavaju se i građani Pančeva, jer u gradu na Tamišu radi samo osmoro komunalnih milicionara, što je upola manje od predviđenog broja. Najviše poziva u poslednjih mesec dana imali su zbog trovanja pasa i prijava građana koji pronalaze zatrovanu hranu na javnim mestima.