STANOVNICI Čingrijine ulice na Zvezdari u subotu su održali protest kako bi upozorili nadležne jer strahuju da će park u njihovoj ulici biti pretvoren u parking, kako je predviđeno Planom detaljne regulacije u bloku oko Ulice Dimitrija Tucovića, u delu od Batutove do OŠ "Marija Bursać". Grupa građana okupila se u ovom parku, kako bi poslala poruku nadležnima da neće dozvoliti seču stabala zbog planirane gradnje prostora za automobile.

- Nikakvi radovi oko ovih ulica, pogotovo u parkovima, na zelenim površinama građani neće prihvatiti. Nećemo dozvoliti da se drveće poseče i da se ovaj prostor izbetonira. Većina nas je ovde odrasla, sada se naša deca igraju tu i, ako treba, telima ćemo braniti naše "poljanče". Izrazito se protivimo bilo kakvoj gradnji zgrada i parkinga, zoniranju ulica i naplate parkiranja - poručili su žitelji ovog dela Zvezdare.

PROČITAJTE JOŠ - Hoćemo park, a ne parking

Kako je navedeno u Planu, primarni ciljevi su unapređenje postojeće saobraćajne mreže u ovom bloku ulica, kao i povećanje broja parking-mesta i definisanjem javnih površina koje su neophodne za funkcionisanje obližnjih javnih službi - KBC "Zvezdara", Studentski dom "Rifat Burdžević", te predškolske ustanove "Maštarija". Sa druge strane, deo Zvezdaraca je zabrinut jer misle da će ovim projektom biti smanjen broj zelenih površina.

- Preduslov za rekonstrukciju javnih zelenih površina i drvoreda je valorizacija postojeće vegetacije u cilju očuvanja i zaštite postojeće - piše u dokumentaciji. - Planom se štite trase drvoreda, a na mestima na kojima zbog proširenja saobraćajnica nije moguće zadržati pozicije postojećih stabala, planirano je pomeranje drvoreda na novu poziciju.

Stanari najavljuju da će organizovati dežurstva, kako bi sprečili radnike, ukoliko se pojave sa motornim testerama u bloku namenjenom za regulaciju.


POŽEŠKA

DEO stanara Požeške ulice od jula protestuje jer im je posečeno oko 20 zdravih stabala, a sve zbog pripreme terena za privatnu zgradu. Pre dve nedelje, dogodio se i fizički sukob između stanara i investitora.