KULTNA beogradska kafana "Znak pitanja", posle dvogodišnjeg sudskog procesa, biće uknjižena na ime starih vlasnika braće Pavlović. To je, za "Novosti", potvrdio dr Ivan Pavlović, sin Velimira Pavlovića, jednog od naslednika najstarije prestoničke kafane. Upravni sud je odbio tužbu UP "Varoš kapija", koje je tražilo da zadrži "Znak pitanja", čime je ona vraćena naslednicima čuvenog beogradskog zanatlije i trgovca Ivana Pavlovića.

Kako nam je ispričao dr Pavlović, namena objekta, koji je postao jedan od simbola Beograda, neće biti promenjena. Poslednjim rešenjem suda iscrpljene su sve pravne mogućnosti za dalje vođenje bilo kakvog sudskog spora.

- Cilj moje porodice je da se očuva kafana "Znak pitanja", koja je najstarija na Balkanu i čija fotografija se često nalazi na razglednicama Beograda - kaže dr Pavlović. - Gosti u njoj su bile mnoge strane delegacije. Zaštićena je kao kulturno dobro, što znači da se ne može menjati izgled zgrade. Namena može, ali to se neće desiti.

Prema rečima Miloša Vlahovića, advokata porodice Pavlović, neprihvatanjem tužbe UP "Varoš kapija" samo su, posle dve godine, potvrđene prethodno donete sudske presude. Braća Pavlović sada se, konačno, u Katastru nepokretnosti mogu upisati kao vlasnici objekta. Narednih dana obe strane dobiće rešenja suda, čime ono postaje konačno i izvršno.

Pročitajte još - Beogradske priče: Istorija ispisana kod „Znaka pitanja“

Kako nam je objasnio Vlahović, Ugostiteljsko preduzeće "Varoš kapija", koje trenutno "gazduje" kafanom, ima pravo, ako želi, da koristi objekat, uz odgovarajuću nadoknadu, najduže tri godine. Taj rok se računa od momenta kada rešenje Upravnog suda postane izvršno i konačno, što se može očekivati uskoro.

Foto K. Mihaljlović

Odluku iz 2003. godine da se kultna kafana privatizuje osujetili su, protestima, građani, konobari, novinari i javne ličnosti. Međutim, 2014. vlada ponovo donosi odluku o privatizaciji. Njenu realizaciju preduhitrilo je rešenje Agencije za restituciju iz 2015. godine o vraćanju "Znaka pitanja" naslednicima starog vlasnika. Usledile su žalbe Republike i preduzeća "Varoš kapija", koje su odbijene.

KOD SABORNE CRKVE

Kuću u kojoj se nalazi kafana podigao je, po nalogu kneza Miloša, još 1823. godine Naum Ičko, sin Petra Ička, jednog od vođa Prvog srpskog ustanka. Posle Naumove smrti ispostavilo se da je kuća u stvari vlasništvo kneza Miloša, koji je poklanja svom lekaru Ećim-Tomi Kostiću, Ičkovom zetu. Kostić je u kući napravio kafanu, poznatu kao "Ećim-Tomina kafana", u koju su svraćale mnoge poznate ličnosti, među kojima i Vuk Karadžić.

Foto K. Mihaljlović

Vlasnik kafane 1892. postaje Ivan Pavlović, trgovac crkvenim stvarima, i ona dobija ime "Kod Saborne crkve". Zbog velikog negodovanja Crkve, Pavlović skida natpis i kači drugi - "?". Mnogi su nudili basnoslovne svote da kupe ovu kultnu kafanu, ali je on odbijao. Pavlović je preminuo 1943. i nasleđuju ga deca Ružica, Stojan i Pavle, kojima je zgrada oduzeta 1959. Za spomenik kulture proglašena je 1947.