ZELENA parking zona širi se gradom. Od ovog vikenda, uvedena je rešenjem Sekretarijata za saobraćaj u još jednom delu opštine Palilula, kao i na opštini Zvezdara. "Pozelenele" su sve saobraćajnice od Poenkareove do Ruzzveltove i od Dimitrija Tucovića do Svetog Nikole.

Nova zelena zona na Paliluli, o kojoj su "Novosti" već pisale i najavile njeno uvođenje, obuhvata deo grada oivičen ulicama: Poenkareova, od Cvijićeve do Dragoslava Srejovića, Dragoslava Srejovića, Mije Kovačevića, desnu stranu Ruzveltove i Cvijićevu.

U delu opštine Zvezdara, novoformirani deo zelene zone oivičen je ulicama: Ruzveltova i Mije Kovačevića (desna strana od Dimitrija Tucovića do Dragoslava Srejovića), Severni bulevar, Veljka Dugoševića, Svetog Nikole, Varovnička i Dimitrija Tucovića.

- Iako sam video da obeležavaju parking mesta, verovao sam da neće još uvesti zonu - priča Milan V. - Sad ne znam gde ću da se parkiram. Vozio sam se iz Borče do Profesorske kolonije i tu ostavljao auto, pa pešačio do posla. Sad ne znam šta ću da radim. Mesto u garaži je preskupo.

Pročitajte još - Šta se menja u sistemu parkiranja u Beogradu

U zelenoj zoni maksimalno dozvoljeno vreme parkiranja je 180 minuta, a kontrola i naplata parkiranja obavlja se svakog radnog dana od 7 do 21 čas i subotom od 7 do 14 časova. Cena je 41 dinar po satu, a postoji mogućnost produženog parkiranja od 60 minuta, a cena je tada 140 dinara.

Radnici JKP "Parking servis", prvih dana primene zonskog sistema, informisaće građane o proširenju zelene zone putem flajera i obaveštenja. Naplata parkinga trebalo bi da počne iduće sedmice.

- Kontrolori su mi objasnili da kao stanar imam pravo na povlašćenu kartu - priča Zoran K. - Već danas ću morati da je nabavim. Nisam srećan zbog uvođenja zone i dodatnog troška, ali bar ću sada uvek moći da nađem mesto i da se parkiram.

Pročitajte još - VOZAČI U BEOGRADU OPREZ: Od sutra veće kazne za parkiranje na šinama, pešačkom prelazu i zelenim površinama

457 DINARA ZA POVLAŠĆENE

STANARI koji imaju prijavljeno prebivalište u pomenutim ulicama opština Palilula i Zvezdara, a poseduju automobil na svoje ime, imaju pravo na povlašćenu parking kartu. Njima, kao i pravnim licima i preduzetnicima, koji imaju sedište u ulicama novoformirane zone, omogućeno je parkiranje bez vremenskog ograničenja na prvom slobodnom parking mestu. Karte se kupuju u poslovnicama Korisničkog servisa "Parking servisa" ili putem portala ePPK. Cena za stanare iznosi 457 dinara, dok je za korisnike invalidske parking karte ona besplatna.