BEOGRAĐANI će uskoro dobiti novi, multifunkcionalni javni prostor u okviru "Beograda na vodi", koji će moći da se koristi za svakodnevno opuštanje, ali i za organizovanje kulturnih i zabavnih događaja. Izgled platoa na Sava promenadi, između reke i buduće kule "Beograd" biće inspirisan umetnošću evropskih trgova.

Prema rečima Džona Vonga, direktora kompanije SWA group, koja je bila zadužena za dizajn projekta, nadahnula ih je urbana kultura Beograda.

- Kada smo dizajnirali plato, bili smo inspirisani urbanom kulturom Beograda, ali i njegovim prirodnim okruženjem i dugom istorijom - kaže Vong. - Ovaj grad privlači građane Srbije i Evrope svojom umetničkom i filmskom scenom već godinama.

Prema njegovim rečima, plato će imati i jedinstvenu zelenu zonu, u okviru koje će postavljeno drveće i biljke biti osvetljeni posebnim dekorativnim svetlima.

Pročitajte još - "Beograd na vodi" širi se do Sajma

- Prirodni kamen i šema popločavanja prate složenu geometriju, koja povezuje otvoreni prostor i zgradu. Ovaj šablon popločavanja počeće kod kule i završiće se kod reke, Sava promenade i okolnih zgrada. Ovaj plato predstavljaće centralno mesto za okupljanje ljudi i održavanje manifestacija. Trećina prostora biće u zelenilu, praveći savršeno odmorište zaštićeno od sunca.

DRVENE KLUPE

NA novom platou biće postavljene drvene klupe, specijalno dizajnirane za okolinu kule "Beograd".

Takođe, sadiće se višesezonske biljke koje rastu u našoj zemlji.