BEOGRAD bi trebalo da dobije novi atletski stadion na prostoru Fudbalskog kluba Heroj u Jajincima, čija bi gradnja trebalo da počne 2020. godine! Kako saznajemo, čelnici Atletskog kluba Voždovca, u saradnji sa Opštinom Voždovac, planiraju ovaj projekat, a mini sportski kompleks prostiraće se na 2,2 hektara i koristiće se za treninge i manja takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ - Nacionalni stadion 2020!

Idejno rešenje već je urađeno, a očekuje se da u narednom periodu bude prikupljena neophodna dokumentacija, a Opština i Klub, u saradnji sa Atletskim savezom Srbije, već su u pregovorima s kineskim investitorima, koji bi mogli da finansiraju izgradnju. Kompleks će se sastojati od šest atletskih staza, s terenom za fudbal i mali fudbal, košarku.

- Postoji velika želja da na Voždovcu napravimo nešto što bi bio moderan stadion za trenažni proces i manja takmičenja - kaže, za "Novosti", Jovan Jahić, predsednik Atletskog kluba Voždovac. - Objekat će imati šest atletskih staza i teren za svaku od bacačkih disciplina. U sredini će biti travnati teren za fudbal, a biće predviđen i deo gde će moći da se igra šah, bridž. Planiran je i manji teren za badminton.

Nekoliko sastanaka na ovu temu već je održano, a Opština Voždovac uveliko radi na pribavljanju neophodnih papira.

- Bićemo tehnička podrška, jer nemamo novca da finansiramo jedan tako veliki projekat, ali ćemo se potruditi da pronađemo investitore - kaže Aleksandar Savić, predsednik Opštine Voždovac. - Obezbedićemo potrebne dozvole i nadamo se skoroj realizaciji projekta.

Kao razlog za to da Beograd dobije prostor za treninge mladih atletičara, Jahić navodi da tokom letnjeg perioda oni nemaju uslova za vežbanje.

- Iako zvuči neverovatno, u Atletskoj dvorani treniraju samo tokom hladnijih meseci, a nakon toga nemaju gde - objašnjava prvi čovek Atletskog kluba. - Uprkos rezultatima koje sportisti ostvaruju, Beograd nema atletski stadion, pa atletika na ovaj način "beži" iz glavnog grada. Ako ne budemo reagovali, izgubićemo mnogo generacija koje treba da se bave ovim sportom.

Fudbalski teren u Jajincima Foto Fejsbuk

NOVI BEOGRAD

OSIM ovoga, najavljena je i izgradnja atletskog stadiona u Bloku 45 na Novom Beogradu.

Ukoliko on bude izgrađen do 2021. godine, Beograd će steći uslove da se kandiduje za Evropsko atletsko prvenstvo 2024. na otvorenom.