SRBIJA će dobiti nacionalni fudbalski stadion, ali će se zbog složenosti lokacije i većih infrastrukturnih radova njegova izgradnja početi, kako sada stvari stoje - 2020. godine, a ne kako se najavljivalo, krajem 2018. godine.

Glavni razlog je složena infrastruktura koja mora da prati sam stadion. Sama lokacija u blizini Ostružničkog mosta, na 17 kilometara od centra Beograda, zahteva detaljan regulacioni plan za celo to područje, a to nije tako jednostavan posao. Ideja je da stadion bude i komercijalnog karaktera, kako bi ljudi dolazili i kad nema utakmica, što zahteva i obimnije infrastrukturne radove, pre svega saobraćajne, ali nema sumnje da će stadion biti po najvećim stadardima UEFA i kapaciteta 60.000 mesta. To je naglasio i ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali.

- Izgradnja nacionalnog stadiona je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koje ćemo raditi u narednom periodu. Naš cilj je da Srbija ima najmoderniji stadion na kojem ćemo moći da organizujemo sportske događaje evropskog i svetskog nivoa. Srbija i Beograd su se više puta do sada pokazali kao izuzetni domaćini velikih sportskih takmičenja u košarci, vaterpolu, atletici i sada je vreme da pokažemo da smo spremni i da ugostimo najveća svetska fudbalska imena - istakao je Mali.

Pročitajte još: Nacionalni stadion u Ostružnici

Sama lokacija nalazi se na potezu između Surčina, kružnog puta i Ostružničkog mosta. S obzirom na blizinu aerodroma "Nikola Tesla", pozicija novog stadiona će biti izuzetno pogodna za organizovanje mečeva najvišeg stepena takmičenja, evropskih prvenstava, ali i finala UEFA takmičenja. S obzirom da UEFA vodi računa da svaki savez nagradi zbog ulaganja u moderna zdanja, nije daleko hrabra vizija da se na novom nacionalnom stadionu igra recimo finale Superkupa Evrope ili Lige Evrope za pet do sedam godina.

- Srbija je zemlja sporta. Naš narod istinski voli sport i zato je ovaj projekat toliko važan. Nacionalni stadion će doprineti daljem pozicioniranju Srbije kao zemlje sporta u celom svetu - smatra Mali.

Projekat za novi stadion izradila je projektantska kuća "Fenvik Iribaren arhitekts" i on neodoljivo podseća na novi stadion španskog Espanjola kojeg je gradila ova kompanija. Vlada Srbije planira da u ovaj projekat uloži 150 miliona evra, radnu grupu predvodi ministar Siniša Mali, koji je i kao gradonačelnik Beograda obavljao gotovo sve razgovore za ovaj projekat, zatim Grad Beograd, MOS i FS Srbije.

Pročitajte još: Rumuni i Litvanci u Humskoj, sa Crnom Gorom na stadionu Rajko Miitić

I "VEMBLI" NA PERIFERIJI

PRVE reakcije na izgradnju nacionalog stadiona u Ostružnici su uglavnom "Odlično, ali zašto na periferiji?".

Međutim, treba reći da su nacionalni stadioni uglavnom građeni na periferijama grada. Čuveni "Vembli" se nalazi na severoistoku Londona, udaljen 28 minuta metrom od strogog centra. I nacionalni stadion Belgije "Kralj Boduen" nalazi se na obodu Brisela u području Hejsela, ali i on ima metro liniju. Oba ova stadiona poznata su i kao komercijalna, a na njima se često održavaju i koncerti najvećih muzičkih zvezda.