GRADSKI čelnici trebalo bi u toku ove nedelje da obiđu slegnute kuće u Novogradskoj ulici u Zemunu, posle čega će uslediti hitna sanacija kolovoza i oštećenih objekata, saznaju "Novosti". Stručnjaci iz Gradskog zavoda za veštačenje predložili su rušenje vrtića "Pčelica Maja" i još jedne kuće u Novogradskoj 19, zbog totalne štete. Ova predškolska ustanova prošle nedelje počela je da se urušava, pala su dva stuba. Jedan kraj vrtića krenuo je ka ulici, a drugi prema oštećenim kućama, kojima sad preti opasnost od obrušavanja zidova "Pčelice Maje".

Hitna sanacija potrebna je ostalim napuklim domovima u ovoj ulici. Zbog nestabilnog tla i pukotina koje su od kraja jula svakodnevno bile sve veće, 26 porodica je od Opštine Zemun dobilo rešenje da moraju da napuste stanove.

Predložen im je privremeni smeštaj u Kamendinu, što stanari odbijaju.

- Čekamo instrukcije Grada - kažu žitelji Novogradske. - Nećemo se seliti dok ne vidimo radove na našim napuklim zidovima. Do sad su samo dve porodice otišle odavde, a mi ostali očekujemo posetu iz Grada i neko rešenje koje će ublažiti ovu katastrofu.

Izveštaj Zavoda za veštačenje pokazao je da su oštećenja u ovom delu Zemuna nastala zbog nedostatka kišne kanalizacije, zbog čega se sva atmosferska voda slivala ispod temelja i spirala ih. Osim toga, kroz Novogradsku svakodnevno prolaze teretna vozila i autobusi javnog gradskog prevoza, što je dodatno smanjilo nosivost temelja.

PROČITAJTE JOŠ - PANIKA U NOVOGRADSKOJ ULICI: Kuće tonu, iseljenje što pre!

- Oni su pritiskali lesno tlo, koje u dodiru sa vodom popušta i vibrira - kažu iz Zavoda. - Na kućama mogu nastati još veća oštećenja jer se zemljište još nije smirilo.

POPRAVKE

PREMA nezvaničnim najavama, Grad će platiti rekonstrukciju puta u Novogradskoj, izgradnju kišne kanalizacije i popravku napuklih kuća.

Te mere sanacije veštaci su označili kao prioritetne.