KUĆE u Novogradskoj u Zemunu tonu! Prošle nedelje, na nekoliko objekata u ovoj ulici pukli su zidovi, fasada otpada, parket se podigao, dve porodice su već iseljene, a građevinska inspekcija juče je utvrdila da će novi dom morati da potraži i devet porodica iz obližnje zgrade.

Očajni stanovnici Novogradske ne znaju šta je uzrok ovakvog naglog "sleganja" njihovih domova, zbog kojeg je prošle nedelje iseljen i vrtić "Pčelica Maja" iz te ulice. Sumnjaju da su prošlonedeljni radovi na vodovodnoj mreži prouzrokovali ovu agoniju.

Reporteri "Novosti" juče su u ovom delu Zemuna zatekli ogorčene stanare i opštinsku građevinsku inspekciju koja je popisivala štetu. Pukotine su svakodnevno sve veće, a rešenje se ne nazire.

- Ovo je strašno - rekao nam je Aleksandar Banjević. - Kada su radnici "Vodovoda" u sredu došli da poprave kvar, sve je počelo da se sleže. Naš prvi komšija je iseljen, njegova kuća se odvojila od naše, a pukotina na njegovom spoljašnjem zidu je toliko velika da kroz nju može mačka da prođe. Građevinska inspekcija nam je upravo saopštila da i mi moramo da se selimo, da stanovanje nije bezbedno. Sa ocem, ženom i troje dece u ovim godinama moram da idem u podstanare! Kad sam pitao nadležne da li imam pravo na neki nužni smeštaj, oni su mi rekli da mogu da idem u prihvatilište za migrante. Ne znam šta ću!

Sleganje zemljišta zadalo je muke i Miri Milinković koja živi u suterenu zgrade na uglu Dobanovačke i Novogradske. Pločice u kuhinji i kupatilu su počele da se razdvajaju, a ogromna pukotina stvorila se na spoljašem zidu sa kojeg je otpao malter, pa se sad vidi cigla.

- Rupe su svakim danom sve veće - potreseno govori naša sagovornica. - Probudila sam se pre nekoliko dana i videla ovu pukotinu na zidu. Ne mogu da zatvorim vrata od špajza, a i parket se podigao. Pre toga sam čula neko pucketanje, ali nisam obratila pažnju. Ovo je strašno, inspekcija nam je rekla da ćemo svi morati da se iselimo iz ove zgrade. Tu je devet porodica, a komšije imaju i malu bebu.

Iz Opštine Zemun kažu da je građevinska inspekcija izašla na teren i zabranila korišćenje vrtića "Pčelica Maja" u Novogradskoj ulici 17.

- Deca iz pomenutog vrtića, njih dvadesetak, premeštena su u obližnju predškolsku ustanovu "Zlatni bor" u Zlatiborskoj ulici - saopšteno je iz GO Zemun. - Građevinska inspekcija GO Zemun daljim radom na terenu utvrdila je da je došlo i do vidljivih pukotina na okolnim objektima u Novogradskoj ulici, od broja 15 do broja 19. Zapisničkim rešenjem naložena je zabrana korišćenja tih objekata i pronalaženje alternativnog smeštaja.

Ni stanje kolovoza u ovoj zemunskoj ulici nije zadovoljavajuće. Popravke cevi iza sebe su ostavile podignut asfalt na putu i trotoaru, mulj i blato, a iz Opštine kažu da se zbog oštećenja, ovom trasom više neće ići teretna vozila i gradski autobusi.


OŠTEĆENI ZIDOVI VRTIĆA

IZ JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" kažu da su od prošle nedelje imali jednu sanaciju kvara na cevovodu u Novogradskoj ulici, kao i da su isključili vodu u predškolskoj ustanovi "Pčelica Maja", po njenom zatvaranju. Nadležno komunalno preduzeće najavljuje nove radove u ovom delu Zemuna:

- Kako bi se predupredilo ponovno pucanje cevi, BVK će zameniti deo starog cevovoda novim duktilnim cevima.