RODITELjI se još nisu oporavili od finansijskog šoka za kupovinu udžbenika, rančeva, pribora, odeće, a već ih je dočekao novi. Iako je školska godina tek počela, već se uveliko radi na organizaciji ekskurzija i izleta u osnovnim školama, a neke osmoletke su već završile postupak javne nabavke i roditeljima dostavile "cenovnik". Tako će mali maturanti iz OŠ "Drinka Pavlović" u oktobru obilaziti Taru. Dva polupansiona koštaju - 11.800 dinara, a plaćanje je u tri rate.

Cena od sto evra, plus džeparac koji treba dati detetu, nisu mali, ali kako kažu u školi, to je iznos koji je s manjim odstupanjima identičan za završne ekskurzije u svim školama. Direktori škola ističu da je odziv osmaka uvek veliki, makar roditelji i pozajmili novac, s obzirom na to da je reč o završetku dela školovanja i druženja.

PROČITAJTE JOŠ - NASTAVNICI SAMI VODE ĐAKE: Javne nabavke poskupele ekskurzije

- U javnoj nabavci daćemo ponudu za Taru i Zlatibor, jer su to tradicionalno destinacije na koje putuju naši đaci - kaže Dragoljub Gačić, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić" iz Vinče. - Nastavnim programom je planirano da putujemo krajem oktobra ili početkom novembra. Prethodnih godina je bio veliki odziv učenika, pa očekujemo da će tako biti i sada. Savet roditelja je odredio da dnevnica nastavnika bude 500 dinara.

Destinaciju za putovanje učenika, koja se navodi u javnoj ponudi, predlaže komisija koju čine profesori istorije, geografije, pedagog i koordinator za učitelje. Praksa u većini škola je da se ne putuje daleko, što bi decu izmorilo, pošto je putovanje vremenski kratko.

- Prilikom predlaganja destinacije vodi se računa da mesta koja se posećuju imaju veze sa gradivom koje đaci uče - objašnjava nam Miomir Gačić, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić". - Naši nastavnici su do sada imali zakonske dnevnice u iznosu od oko 2.000 dinara po danu, ali ćemo to sada promeniti. Odluku o visini nadoknade doneće Savet roditelja.

PROČITAJTE JOŠ - IZMENE PRAVILA O ĐAČKIM EKSKURZIJAMA: U inostranstvo samo maturanti

Cena dnevnice se razlikuje od škole do škole, a u proseku se kreće od 400 do 600 dinara po danu i po učeniku. Iako su ekskurzije i izleti predviđeni nastavnim planom, škole nisu u obavezi da organizuju putovanje đaka.


PROPISI

DA bi se organizovala ekskurzija, potrebno je da se za putovanje prijave dve trećine učenika iz generacije. Kada je reč o nastavi u prirodi, rekreativnoj, moguća je samo ako je za put zainteresovano 60 odsto učenika iz generacije. Nastavnici koji vode decu na putovanja moraju imati licencu za to.