BIO sam isprovociran ponašanjem, bahatošću i vređanjem roditelja dečaka koji je verbalno, fizički i seksualno napao mog sina. Jednog trenutka, primetivši da je Staniša odložio pištolj na obližnju komodu, skočio sam, zgrabio oružje i zapretio njime. Nije mi bila namera da pucam, niti bilo koga da povredim. Ali, dogodilo se tako. Samo sam želeo da zaštitim svoje šestogodišnje dete i svoju porodicu.

Ovo je danas, kako "Novosti" saznaju, u svoju odbranu pred Višim tužilaštvom u Beogradu rekao Zoran Grujić, koji je u nedelju uveče ranio Katarinu i Stanišu Janković. On je pucao u roditelje jedanaestogodišnjeg L. J. koji je napao njegovog šestogodišnjeg sina I. G. Grujić je kazao i da je poludeo kada mu je sin sav uplakan došao kući i ispričao šta mu se dogodilo i šta mu je uradio dečak iz komšiluka. Ipak, kako je naveo, stišavajući strasti otišao je u porodicu dečaka koji je napao njegovo dete, da porazgovaraju i kao ljudi pronađu nekakvo rešenje.


Pročitajte još: Potegao pištolj jer je sumnjao da mu je sin silovan

- Ne želim da se krijem i pravdam. Branim se istinom. Moja odbrana je samo istina. Pogrešio sam što sam reagovao kako jesam, ali voleo bih da vidim kako bi drugi roditelji reagovali da su bili u mojoj situaciji. Opet ponavljam, progutao sam ono što sam saznao u prvom trenutku i pokušao da problem zajednički rešimo na ljudski način. A onda sam ponovo bio gažen - ispričao je Grujić.

Kako nezvanično saznajemo, to provociranje roditelja L. J., prema priči osumnjičenog, svelo se na cinične opaske.

- Što dramiš komšija toliko? Pa, deca su se samo malo igrala i više zaigrala... - navodno su govorili Jankovići.

Grujić je navodno roditeljima jedanaestogodišnjaka rekao da to što je njihov sin uradio nikako ne može da se podvede pod igru, pre svega jer su obojica dečaci. Usledio je navodni komentar:

- Pa šta ima veze da li je dečak ili devojčica?

Onda su usledila nova vređanja i provokacije, što oko novca, što oko dolaska, odnosno odlaska u policiju. Konačno, Grujić je dohvatio pištolj, koji je bio napunjen i njime najpre zapretio, a onda i pripucao. Tom prilikom ranio je Stanišu i njegovu suprugu Katarinu.

Pred tužiocem Grujić je rekao da mu je žao što nije mogao da se kontroliše, a najviše što je ranio Katarinu, koja nije ulazila u veću raspravu sa njim.

Incident se dogodio u parku u Ulici Goce Delčeva u Novom Beogradu. Deca iz kraja su se igrala i po priči mališana, jednog trenutka započeli su bizarnu igru. Stariji dečak je u šumarku skinuo gaćice mlađem. Nakon nekog vremena, mališan je istrčao iz šumarka plačući i dozivajući roditelje. Otišao je kući, a deca iz kraja su se razišla.


Pročitajte još: Pucnjava zbog sukoba dece: Držao je pištolj uperen u mog unuka

Grujiću se na teret stavlja izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno posedovanje i korišćenje oružja, ali mu nije određen pritvor. Izrečena mu je samo mera zabrane prilaska, sastajanja i komuniciranja sa svedocima.


ADVOKAT MOMČILO MINIĆ, BRANILAC OSUMNjIČENOG ZORANA GRUJIĆA, IZJAVIO ZA "NOVOSTI"

ZGROŽEN SAM REAKCIJOM TUŽILAŠTVA NA TVRDNjE O SILOVANjU

RODITELjI šestogodišnjeg I. G. su još u nedelju dečaka odveli kod lekara na pregled, koji je ustanovio da ima posekotine i povrede na anusu, ali nije utvrđeno i kakvim su predmetom one nanete. Nakon saslušanja Zorana Grujića, njegov branilac, advokat Momčilo Minić (na slici) predočio je ovu činjenicu nadležnom tužiocu i zvanično predao lekarski izveštaj o povredama mališana.

- Zgrožen sam činjenicom da tužilaštvo nijednom reči niti potezom nije reagovalo na dokaz koji sam priložio. Jedno dete je silovano i skandalozno je što za to niko ne reaguje. Pitanje je i da li će, eventualno, neko i odgovarati. Ali, tako je to u našoj zemlji i našem zakonodavstvu, nažalost - kaže Minić, dodajući da sve i da se utvrdi eventualna krivica jedanaestogodišnjeg dečaka, on ne može biti procesuiran jer ima manje od 14 godina.

Ako se i dogodi da neko snosi krivicu za nemili događaj to, eventualno, kako objašnjava Minić, može biti roditelj dečaka:

- Njemu se, međutim, u najboljem slučaju može staviti na teret krivično delo zapuštanja maloletnog deteta ili delo vezano za oružje.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, u ovaj slučaj uključila se Uprava kriminalističke policije, odeljenje za maloletnike. Inspektori će proveriti sve informacije i u saradnji sa nadležnim tužilaštvom odlučivati o daljim merama.