DAŠAK Francuske proneće se za vikend kroz prestoničku boemsku četvrt. Manifestacija "Dani Monmartra na Skadarliji" biće održana od 26. do 28. maja, a gosti će moći da uživaju u pariskoj atmosferi, specijalitetima i njihovim tradicionalnim vinima.

Otvaranje programa zakazano je za subotu u 17 sati nakon čega će biti upriličena izložba fotografija "Monmartr, srce Pariza", kao i degustacija srpskih i francuskih sireva i vina. Od 18.30 je termin rezervisan za Veče francuskih šansona u restoranu "Tri šešira".

PROČITAJTE JOŠ - Dani Srbije u srcu Pariza

Gradski menadžer Goran Vesić je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što je ostvarena ideja o ponovnom uspostavljnju saradnje Beograda i Pariza.

- Sporazum o bratimljenju Skadarlije i Monmartra je potpisan 1977. godine, ali je ta tradicija, nažalost, prekinuta raspadom Jugoslavije. Monmartr i danas ima tablu na kojoj piše da su pobratimljeni sa Skadarlijom i veoma su ponosni na taj čin. Zato sam siguran da će obnova tradicije biti samo prirodan nastavak saradnje - podsetio je gradski menadžer.

Kako je istakao Frederik Mondolini, ambasador Francuske u Beogradu, veze dveju zemalja mnogo su jače od onoga što može da ih razdvoji. Mondolini je istakao da Skadarlija i Monmartr imaju mnogo toga sličnog - lepotu, kvalitet gastronomije i umetničke ponude.

Direktor kompanije "Kolor medija" Robert Čoban objasnio je da je Goran Vesić prvi koji je pokazao razumevanje za ovu ideju.

- Programom je predviđeno da gostima iz Pariza pokažemo ne samo Skadarliju već i sve najbolje od Beograda. Oni će obići Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Muzej savremene umetnosti, Etnografski muzej, Hram Svetog Save i druga mesta - rekao je Čoban.

Goran Vesić, Program će početi u 17 časova Foto P. Mitić

U nedelju će posetioci moći da probaju neke od francuskih gastronomskih poslastica u "Dva jelena", a u od 19 sati da saznaju nešto više istoriji dve boemske četvrti ispred i u Kući Đure Jakšića. Manifestacija će biti zatvorena na "Večeri Monmartra" u restoranu "Tri šešira".


BRATIMLjENjE 1977. GODINE

KADA su se 1977. godine bratimili Skadarlija i Monmartr, iz Francuske je stigao karavan u kojem je bio jedan pesnik, dva slikara, predstavnici uprave Slobodne komune Monmartr, 15 muzičara iz paradnog orkestra, vitezova drugog reda. U čast tog događaja, veliki broj Beograđana, prodefilovao je od Spomenika zahvalnosti Francuskoj do Skadarske ulice, gde je podignuta spomen-ploča.