OPŠTINA Zemun će narednu nautičku sezonu dočekati sa dva nova pristaništa. Pored male luke za čamce, planirana je izgradnja velikog međunarodnog pristaništa za putničke brodove na Dunavu u blizini "Stare Kapetanije".

Ugovor vredan 150 miliona dinara potpisali su predsednik Opštine Zemun Dejan Matić, direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović i direktor JVP "Beogradvode" Nenad Đinđić.

- Izgradnja pristaništa za međunarodne putničke brodove jedan je od prioriteta GO Zemun, čijom realizacijom će naša lokalna samouprava dobiti još veći značaj na turističkoj mapi Evrope - izjavio je predsednik Opštine Dejan Matić.

PROČITAJTE JOŠ - Turistički kruzeri od sledeće sezone pristaju u Zemun

- Turistički kruzeri koji su do sada samo plovili pored Zemuna, sada će se tu zadržati, a putnici će se iskrcati i upoznati sa kulturno-istorijskom baštinom.

Planirana lokacija za međunarodna putnička plovila do 120 metara dužine i 15 metara širine je kod "Stare Kapetanije", na mestu gde se nekad nalazio pristan, a predviđena su dva dolfina. Putnici i oprema će se iskrcavati i ukrcavati preko čeličnog pontona dugog 50 i širokog četiri metra. Izgradiće se i prilazna konstrukcija koja će povezati obalni deo sa pontonom od čelika.