NAJVEĆI DERBI NEMAČKOG FUDBALA: Bajern ne odustaje od titule i uzda se u Kejna protiv Borusije koja se bori za plasman u Ligu šampiona

V.M.

30. 03. 2024. u 08:25

DANAS ćemo do 18 časova i 30 minuta gledati praznik nemačkog fudbala kada Bajern na ''Alijanc areni'' u 135. izdanju ''Der Klasikera'' bude dočekao Borusiju Dortmund.

НАЈВЕЋИ ДЕРБИ НЕМАЧКОГ ФУДБАЛА: Бајерн не одустаје од титуле и узда се у Кејна против Борусије која се бори за пласман у Лигу шампиона

FOTO: Tanjug/AP

Iako se u odnosu na neke prethodne sezone ovi timovi ne bore međusobno za titulu, današnji derbi nosi veliki značaj. Bajern ne odustaje od pohoda na 12. uzastopnu ''salataru'' i pored toga što zaostaje deset bodova za vodećim Bajerom i uradiće sve što je u svojoj moći da se približi i tako izvrši određen pritisak na ''faramaucete'' koji tradicionalno poznati da se ne nose dobro sa njime, dok sa druge strane Borusiju vodi veliku bitku za četvrto mesto sa Lajpcigom, poslednje koje direktno vodi u Ligu šampiona i naravno uz to će biti orna da okonča sve nade Bajerna o novoj titulu.

Ono što raduje, kako navijače ovih timova tako i fubdalske širom sveta, obe ekipe u odličnoj formi dočekuju današnji ''Der Klasiker''. 

Bajern je posle izbacivanja Laciija u osmini finala Lige šampiona ponovo počeo da liči na dobru poznatu ''bavarsku mašineriju'' koja melje sve pred sobom i upisao je dve izuzetno ubedljiva trijumfa pre pauze. Prvo je demolirao Majnc sa 8:1, a nakon toga je bio nešto milosrdniji protiv Darmštata, 5:2.

Na oba susreta u glavnoj ulozi bio je Hari Kejn (četiri gola, dve asistencije) koji je tokom čitave sezone svetla tačka Bavaraca, a ako na to dodamo da je u prvom ovosezonskom obračunu sa Borusijom ostvario het-trik (4:0), kao i to da je ubeljivo najbolji strelac lige sa 31. postignutim golom sigurno je da će igrati ključnu ulogu u 135. izdanju ''Der Klasikera''.

Bilo je priča da postoji šansa da propusti meč jer je ranije napustio kamp engleske reprezentacije zbog blaže povrede, ali Tomas Tuhel je sa zadovoljstvom na pres konferenciji izjavio da će mu kapiten ''gordog albiona'' biti na raspolaganju.

Što se tiče Dortmunda, on je takođe uspešno započeo nokaut fazu Lige šampiona pobedivši PSV sa 3:1 u dvomeču, usput zakaavši obračun sa Atletiko Madridom u četvrfinalu.

Pored toga uhvatio je zalet i u domaćem prvenstvu, vezao je tri pobede, a poslednja ''žrtva'' bio mu je Frankfurt koji je pred pauzu savladao sa 3:1.

Zbog tih pobeda, ''milioneri'' i dalje drže četvrto mesto, poslednje koje vodi u Ligu šampiona, ali Lajpcig takođe igra fenomenalno. ''Crveni bikovi'' prate ritam nametnut od strane dananjeg gosta i zaostaju samo bod za njima, tako da će voditi veliku bitku u završnici sezone za plasman u najeltinije evrospko takmičenje.

Ako pogledamo istorijat samih rezultata ''Der Klasikera'', tradicija je svakako na strani Bajerna koji je neporažen na poslednjih 12 izdanja ovog velikog derbija, a ne samo da ne zna za poraz već je upisao neverovatnih 11 pobeda. Jedini remi viđen je početkom prošlogodišnjem prvenstva kada je bilo 2:2 na ''Vestfalenu''.

Ukoliko Dortmund ni danas ne slavi izjednačiće negativni rekord po broju vezanih utakmica protiv Bajerna, tako da motivacije ne sme manjkati izabranicima Edina Terzića.

Ono što takođe vredi napomenuti je to da je Dortmund poslednji put odneo tri boda sa ''Alijanc arene'' davne 2014. godine, tako da punih deset sezona ne znaju za trijumf u gostima na najpoznatijem nemačkom stadionu.

Pored svega pomenutog, spektakl nam najavljuje i činjenica da mečevi ovih timova uvek broje neverovatan broj golova i poslednjih devet ''Klasikera'' viđeno je bar po četiri pogotka, a čak na osam njih su oba tima tresla mrežu.

Za kraj, izostanci muče i jedne i druge. 

Domaćini će biti bez Nojera, Mazrauija, Buija, Pavlovića i verovatno Gereira, ali na teren bi posle dugog odsustva trebao da se vrati Kingsli Koman.

Kod gosta sigurno će meč propustiti Sabicer, Bensebaini i Kobel.

Verujemo da je goleada najsigurniji tip za 135. izdanje ''Der Klasikera''.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: |1+&||2+ (kvota 1,63)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!