OBELEŽEN DAN GORNJEG MILANOVCA: Polioženi venci, održana državna ceremonija

V. ILIĆ

23. 04. 2024. u 15:50

POVODOM Dana opštine Gornji Milanovac, 209 godina od podizanja Drugog srpskog ustanka u Takovu i 171 godine od osnivanja grada Gornjeg Milanovca u utorak su vence na spomenik Slobode i spomenike vojvodi Milanu Obrenoviću, knezu Aleksandru Karađorđeviću, vojvodi Živojinu Mišiću i kraljici Dragi Obrenović položili Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, Lazar Nikolić, predsednik SO Gornji Milanovac, Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac, potpukovnik Nenad Dražinac,komandant Centra za obuku veze i informatike i Nebojša Lazović, član Opštinskog veća Opštine Gornji Milanovac.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА: Полиожени венци, одржана државна церемонија

Foto OU GM

Nakon polaganja venaca na gradskom trgu u Gornjem Milanovcu usledila je državna ceremonija polaganja venaca u „Znamenitom mestu – Takovski grm”, gde su vence položili i Nikola Selaković  ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, članovi Vlade Republike Srbije, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne Crkve, predstavnici delegacija pobratimskih gradova i opština, Slovenije, Norveške, Bosne i Hercegocine, Severne Makedonije i Bugarske u prisustvu brojnih gostiju.

- Danas je veliki dan za opštinu Gornji Milanovac. Želim pre svega da se zahvalim svim prijateljima opštine Gornji Milanovac koji su danas zajedno sa nama, da proslavimo Dan opštine, da sačuvamo sećanje na naše slavne pretke, da obeležimo podizanje Drugog srpskog ustanka. Da nije bilo Drugog srpskog ustanka, Miloša Velikog i njegovih saboraca, mi danas ne bi uživali u slobodi koju imamo. 165 godina od dobijanja imena grada je jedan veliki jubilej za naš Gornji Milanovac i mi ćemo nastojati, ne samo da očuvamo sećanje na naše pretke, već da njihovim stopama gradimo bolju budućnost i bolju Srbiju – rekao je Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac. 

Na „Znamenitom mestu – Takovski grm” u Takovu obeleženo je 209. godina od podizanja Drugog srpskog ustanka.

- Od skupa kod crkve brvnare i stoletnog grma  ovde u Takovu, preko čuvenih reči  “Eto mene, a eto vama rata sa Turcima”, izgovorenih u Gornjoj Crnući do slavnih bojeva na Ljubiću, Paležu, Karanovcu, Kragujevcu, Požarevcu i Dublju, malena Srbija je za svega par meseci ponovo stekla slobodu, nasilno i u krv izgubljenu nepune dve godine ranije. Takav podvig ostvaren je zahvaljujući iskazanoj hrabrosti i junaštvu, njenih tada najboljih sinova na čelu sa Milošem Obrenovićem. Ustanicima i njihovim predvoditeljima bilo je jasno da izvojevane vojničke pobede neće imati nikakvog smisla ako se one ne potvrde i ne verifikuju za pregovaračkim stolom. Upravo taj proces mukotrpnog pregovaranja, često uslovljen suprostavljenim interesima velikih sila tadašnjeg sveta omogućio je da se viševekovni san o slobodi i državi konačno i ostvari – kazao je predsednik opštine Gornji Milanovac.

U znak sećanja na 23.april 1815.godine, prisutnima se obratio Nikola Selaković ministar za rad zapošljavanje socijalna i boračka pitanja:

- Malo je naroda pod kapom nebeskom koji za jednu od svojih glavnih odlika imaju državotvornost. Ovo je jedna od osobina koja naš srpski narod izdvaja od drugih naroda u ovom delu Evrope. Današnji dan i naše okupljanje predstavljaju jedan od najvažnijih datuma u novijoj srpskoj istoriji. Srbija danas slavi svoje pretke koji su pre 209 godina smogli snage da se okupe na narodnom zboru, ovde u Takovu i nastave borbu započetu 11 godina pre toga, a da za vođu Ustanka izaberu kneza Miloša Obrenovića, čoveka odanog narodu i veoma veštog. Vreme je pokazalo da je ovaj izbor narodnih glavara imao presudan značaj za dalji tok borbe našeg naroda za oslobođenje od viševekovnog turskog ropstva – Vaskrs i Vaspostavljanje moderne srpske države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)