TAKMIČARI ČAK IZ MONGOLIJE I SA TAJLANDA: U Crvenki poslednjeg vikenda u aprilu najveća balkanska izložba nemačkih ovčara

Zoran Rajić

23. 04. 2024. u 19:00

Poslednjeg vikenda pred prvomajske praznike, 26, 27. i 28. aprila, u Crvenki će se održati specijalizovana izložba nemačkih ovčara, najveći događaj te vrste na Balkanu. Učešće su dosad prijavili uzgajivači iz oko 30 zemalja – iz regiona, Evrope, Amerike i Azije.

ТАКМИЧАРИ ЧАК ИЗ МОНГОЛИЈЕ И СА ТАЈЛАНДА: У Црвенки последњег викенда у априлу највећа балканска изложба немачких овчара

foto V. Zrnić

Na stadionu FK Crvenka biće izloženi psi iz svih bivših jugoslovenskih republika, te Mađarske, Rumunije, Slovačke, Poljske, Rusije, Austrije, Nemačke, Švedske, Turske, Tajlanda, Tajvana, Indije, Kine, Mongolije...

- Očekujemo da će po masovnosti ova izložba nadmašiti onu čiji smo domaćini bili pre dve godine, na kojoj su se takmičila 303 psa, a priredbu je pratilo oko 3.000 posetilaca – kaže Marko Rakočević iz KNOC - Kluba nemačkih ovčara Crvenke, koji je organizator izložbe, uz odobrenje i podršku ANOS – Asocijacije nemačkih ovčara Srbije.

   Karakteristike pasa ocenjivaće petorica eminentnih sudija iz Nemačke – Bernd Veber, Fridrih Gerstenberg, Dirk Gabrijel, Patrik Send i Norbert Vetlaufer.

   - Imaćemo čast da nam specijalni gost bude gospođa Rosvita Danenberg, predsednica Svetskog udruženja nemačkih ovčara, sa sedištem u Augsburgu, kojoj će to biti prvi dolazak na izložbu na Balkanu – napominje Rakočević.

   On ističe da je za takmičenje određena vrlo prihvatljiva kotizacija, koja iznosi 5 evra za pse mlađe od 12 meseci i 10 evra za starije od godinu dana. Pripremljen je bogat fond nagrada za pobednike po uzrastima, a za osvajače titula sponzori će obezbediti i besplatne veterinarske usluge. Glavni pokrovitelj manifestacije biće Opština Kula.

Odani i borbeni vučjaci

Nemački ovčar ili vučjak je veoma energičan pas pun samopouzdanja, a zahvaljujući svom prijateljski nastrojenom ponašanju i privrženosti odlično se uklapa u porodicu, pa je postao jedna od najrasprostranjenijih rasa pasa u svetu. Vučjaci su bili službeni psi u jugoslovenskoj vojsci. Najpoznatiji je major Lister, koji je poginuo na Uskrs 1999. godine na KiM, kada je sa 12 vojnika, među kojima je bio i njegov staratelj Ivan Vasojević Jaguar, branio granični kamen.

foto V. Zrnić

 

foto V. Zrnić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)