S MANJE TEŠKOĆA DO DUBOKE STAROSTI U Kuli otvoren obnovljen i proširen smeštaj za odrasle sa posebnim potrebama

Zoran Rajić

06. 12. 2023. u 08:55

U KULI je otvoren rekonstruisani i prošireni objekat za domski smeštaj odraslih osoba s teškoćama u razvoju, uz intenzivnu podršku.

С МАЊЕ ТЕШКОЋА ДО ДУБОКЕ СТАРОСТИ У Кули отворен обновљен и проширен смештај за одрасле са посебним потребама

foto T. Tamaš

U ovoj kući za zaštićeno stanovanje u okviru Udruženja za pomoć MNRO "Plava ptica", osposobljenoj pre desetak godina, moglo je da stanuje 10 korisnika u okruženju koje podseća na porodični dom, kao i da se obezbedi kratkotrajan prihvat u situacijama kad su roditelji ili staratelji privremeno sprečeni da brinu o osobama s posebnim potrebama.

Trenutno u objektu boravi 12 korisnika, a očekuje se da kapacitet vrlo brzo bude popunjen smeštanjem još četiri osobe. Dom ima i veliko dvorište za provođenje slobodnog vremena, radionicu i mini-farmu za okupacionu terapiju.

- Korisnicima je omogućeno da žive u prirodnom okruženju, na maksimalnom nivou samostalnosti i integracije, a svrha je i da se spreči institucionalni smeštaj osoba s invaliditetom. Među stanarima su i ljudi koji su bili u isuviše teškom stanju da ih prime postojeće ustanove sistema socijalne zaštite - rekao je Marko Košutić, direktor "Plave ptice", ističući da domom za stanovanje odraslih zbrinjava OSI od rođenja do duboke starosti.

O korisnicima domskog smeštaja 365 dana u godini brinu medicinske sestre, negovateljice, dva lekara, stručni saradnici i defektolog kao rukovodilac objekta.

Preseljenje u Kulu

MILjANIĆ je predočio da Opština Kula za rad objekata "Plave ptice" izdvaja godišnje više od 45 miliona dinara.

- Ono što dobijamo zauzvrat je nemerljivo, o čemu svedoče i želje stanovnika drugih opština i većih gradova da se presele u Kulu, kako bi svojim najbližima omogućili usluge kakve pruža "Plava ptica" - naglasio je Miljanić.

- Domski smeštaj je specifičan po tome što je jedini u Srbiji koji finansira lokalna samouprava i što nosi naziv po osobi s teškoćama u razvoju, Milevi Agić, prvoj korisnici ovog objekta, u kojem je i preminula - napomenuo je Košutić.

Biljana Barošević, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koja je zajedno s predsednikom Opštine Kula Damjanom Miljanićem, presekla vrpcu za obnovljeni dom, kazala je da je ministarstvo u rekonstrukciju tog objekta u poslednje tri godine uložilo oko 3,5 miliona dinara, i tako dalo još jedan veliki doprinos akciji "Srbija bez barijera".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)