MAKRON: SPREMNI SMO ZA IGRE - Organizatori OI uradili veliki posao oko infrastrukture

Veliki posao odradili su organizatori Olimpijskih igara u Parizu. Borilišta su završena, budžet nije prekoračen, sve se polako privodi kraju, da bi se dostojno dočekali učesnici i gledaoci najveće sportske smotre na svetu.

МАКРОН: СПРЕМНИ СМО ЗА ИГРЕ - Организатори ОИ урадили велики посао око инфраструктуре

Foto: Goran Čvorović

S druge strane, glavobolju predstavlja teroristička pretnja, dok gradski prevoz još nije doveden "pod konac".

- Želimo da cermonija otvaranja bude što je lepša moguća. Jedan od elemenata OI i POI je da pokažemo najlepše lice Francuske. Da stavimo do znanja da možemo da uradimo izuzetne stvari. U tim trenucima se stvara budućnost. Možemo to da uradimo i uradićemo – poručio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Pravi razlog za zadovoljstvo, na 99 dana od početka prvih takmičenja, vlasti imaju zbog Olimpijskog sela. Makron je pohvalio radnike na izgradnji borilišta i infrastrukture. Sve je završeno, a već je uneto i 4.200 od ukupno 14.200 kreveta. Podižu se, već, i montažne tribine koje će biti postavljene kod dvorca u Versaju, na Trgu Konkord i Marsovim poljima iza Ajfelove kule.

S druge strane, gradski prevoz je osetljiva tačka. Tokom Igara broj autobusa, tramvaja i vozova podzemne železnice biće povećan za 15 odsto, ali to verovatno neće biti dovoljno da se zadovolje sve transportne potrebe, imajući u vidu da se dnevno očekuje od šesto do osamsto hiljada putnika više, a gradski saobraćaj već kuburi s gužvama. Zaposleni su zato zamoljeni da na posao tih dana odlaze samo ako moraju, a firme da im dozvole da rade od kuće.

Linija metroa broj 14 od Olimpijskog sela preko centra grada do aerodroma Orli je završena, što će znatno olakšati prevoz. Još od ranije je poznato da ostale trase novog metroa "Velikog Pariza" neće biti puštene u saobraćaj i da će za njihov završetak biti potrebno još nekoliko godina.

Glavni izazov biće bezbednost. Broj posmatrača na ambiciozno zamišljenoj vodenoj promenadi Senom na otvaranju praktično je prepolovljen, sa 600.000 na 320.000, a nije isključeno da bude daljih smanjivanja. Kao što je poznato, u slučaju velike pretnje, možda sve da se otkaže, pa da se Igre otvore na Trgu Trokadero ili na Stadionu Francuske.      

Francuski predsednik je istakao da će svakoga dana bezbednost u gradu osiguravati 30.000 čuvara reda i 20.000 pripadnika privatnog obezbeđenja. Biće angažovane specijalne jedinice, neće biti zanemaren nijedan bezbednosni aspekt, a nad sigurnošću će bdeti i dronovi.

- Naša zemlja je, nažalost, godinama pogođena teoririzmom. Teroristi žele da nas spreče da sanjamo. Žele da spreče ljude da idu u bašte restorana, na koncerte, na velike kulturne i sportske događaje. Organizujemo se. Nismo naivni, veoma smo lucidni, razmatramo sve informacije koje posedujemo, uložili smo značajna sredstva i sve što znamo da bismo organizovali četiri velike ceremonije, otvaranja i zatvaranja Olimpijade i Paraolimpijskih igara – istakao je Makron i naglasio da Francuska ima jake obaveštajne kapacitete.

Tokom njegovog obraćanja javnosti u kome je obrazlagao pojedinosti oko organizacije, u televizijsku emisiju uključili su se i gledaoci, a jedna majka je izrazila zabrinutost, ne želevši da, iz bezbednosnog ugla, pošalje svoje dete na otvaranje.

- Uvek u životu ima rizika. Apsolutna bezbednost ne postoji. Ali, ako je neko mesto sigurno za vašeg sina, biće to otvaranje Igara – poručio je predsednik države zabrinutoj majci.

Jedan od problema je i čistoća Sene u kojoj će prema lepoj zamisli organizatora biti održana neka takmičenja. Francuski predsednik naglašava da će ovaj problem do otvaranja biti rešen.

- Sena i Marna će biti jedno od najvećih nasleđa ovih Igara – obećao je.

Prete i štrajkovi. Makron, međutim, ima poverenja u sindikate da ipak neće tih dana pozvati narod na ulice, verujući u "olimpijsko primirje".

- Nastavimo zajedno ono fantastično što smo uradili od početka u vezi s OI i POI u šta se cela nacija investirala – pozvao je šef države.

Iako se poslednje pripreme odvijaju u teškom međunarodnom kontekstu i unutrašnjoj klimi deficita i socijalne napetosti, cela Francuska ušla je u "olimpijski ritam", u iščekivanju velikog događaja.

- Bićemo spremni – zaključio je Makron.

Foto: Goran Čvorović

Policija čuva Ajfelovu kulu

BONUS VIDEO: SPEKTAKL U NOVOM PAZARU: Predstavljen Adem Ljajić

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)