POSLE VELIKE TRAGEDIJE: Vanredna odluka UEFA

Novosti online

09. 09. 2023. u 18:53

Zemljotres u Maroku, koji je odneo četvrocifen broj života, razlog je za odluku UEFA, evropske kuće fudbala, o odavanju počasti žrtvama.

ПОСЛЕ ВЕЛИКЕ ТРАГЕДИЈЕ: Ванредна одлука УЕФА

EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Kako je rešila krovna organizacija evropskog fudbala, na svim mečevima reprezentacija, ali i klubova, počev od nedelja, 10. septembra, pa sve do 21. - pre početka utakmica biće održan minut tišine "u znak sećanja na žrtve tragičnog zemljotresa"

"Misli svih u UEFA su sa narodom Maroka u ovim teškim trenucima", navodi se u saopštenju.

Zemljotres u Maroku - veliki broj žrtava


Bilans poginulih u razornom zemljotresu koji je pogodio Maroko dostigao je 1.037, javila je državna televizija u subotnim popodnevnim satima. Prethodno je bilo saopšteno da je broj poginulih 820, a da su najmanje 672 osobe povređene.


Navedeno je da najviše štete i poginulih ima u teško dostupnim planinskim oblastima, a da su povređeni transportovani u bolnice na lečenje, preneo je AP.


Zemljotres se dogodio u planinskom lancu Visoki Atlas u Maroku nešto posle 23 sata u petak po lokalnom vremenu, na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara, sa epicentrom 72 kilometra jugozapadno od Marakeša.


Američki profesor građevinskog i ekološkog inženjerstva sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu Džonatan Stjuart rekao je za CNN da očekuje više jakih naknadnih potresa, s obzirom na intenzitet zemljotresa magnitude 6,8 po Rihterovoj skali koji je pogodio Maroko, a osetio se čak i u Portugalu i Alžiru .


Druga mogućnost po njemu, iako vrlo mala, jeste da potres od petka uveče bude uvertira za još jači zemljotres, navodi CNN.


Zbog svog položaja na liniji dodira između Mediteranske, Evropske i Afričke ploče, Maroko je posebno izložen seizmičkim aktivnostima. 

BONUS VIDEO: Gde se najviše trese? Ovo su najjači ikad zabeleženi zemljotresi

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave