U TRCI ČAK OKO 30.000 KANDIDATA: U Bosni i Hercegovini političke partije i zvanično počele borbu za glasove

S. MIŠLjENOVIĆ

17. 10. 2020. u 08:14

ŠIROM Republike Srpske, u 64 lokalne zajednice, u petak je zvanično započela kampanja za lokalne izbore. U BiH je registrovano oko 3,2 miliona birača, a glasaće za ukupno oko 30.000 kandidata!

У ТРЦИ ЧАК ОКО 30.000 КАНДИДАТА: У Босни и Херцеговини политичке партије и званично почеле борбу за гласове

Foto Novosti

Na lokalnim izborima 15. novembra 2020. godine, učestvuje ukupno 543 partije, i to 129 političkih stranaka, 262 nzavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina.

Ovi izbori će biti posebni jer se održavaju u vreme epidemije virusa korona. Zabranjena su masovna okupljanja i mitinzi. Pored virusa korona pred početak kampanje došlo je do nekoliko kriznih situacija, koje su pretile da se uopšte i ne održe lokalni izbori u BiH. Tu je bilo imenovanje novih članova CIK BiH gde su partije koje ne čine vlast na nivou BiH progurale svoje kandidate. Ovde su poraženi SNSD i HDZ BiH, a dobitnici su bili SDS i PDP.

Takođe, usledila je afera sa lažnim prijavama glasača iz inostranstva, gde je otkriveno preko 27.000 lažnih prijava. Političku scenu je uzdrmala i odluka CIK BiH da izbaci Ujedinjenu Srpsku sa izbora zbog spota koji je prema stavu CIK širio mržnju. Ipak, ovu odluku je poništio Sud BiH i US ide na izbore.

U Srpskoj lokalni izbori bi trebalo doneti ubedljivu pobedu SNSD i stranaka okupljenih oko njih. Opozicija predvođena PDP i SDS baca sve karte na Banjaluku. Posebno je zanimljivo da je opozicija već izgubila u 12 opština jer u toliko lokalnih zajednica nemaju kandidata za načelnike.

Po prvi put na izbor u RS izlaze SPS i DEMOS. Obe stranke polažu velika očekivanja, pre svega, u Banjaluci.

Lider SNSD, Milorad Dodik, izjavio je da ova politička partija danas započinje pobednički hod, raširenih ruku, čistog računa, koji će dovesti do toga da u više od 80 odsto opština u Srpskoj osvoji vlast.

Dodik je rekao da će SNSD zajedno s Vladom RS, institucijama Srpske i najvažnijim funkcionerima Republike graditi svaku opštinu na najbolji mogući način. SNSD će u ovu kampanju ući s prezentacijom postignutih rezultata.

- Mi nećemo voditi prljavu kampanju, jer za to nemamo potreba. Nas ne interesuju naši politički protivnici u smislu da im govorimo ono što nije dostojno - naglasio je Dodik.

Predsednik SDS Mirko Šarović poručio je da je Banjaluka grad iz kojeg treba da počnu promene u RS, i da se na te promene više ne može čekati.

Šarović, na otvaranju kampanje za predstojeće lokalne izbore u BiH, rekao je da, "ako ove godine ne dođe do promena, 10.000 građana RS će otići iz ove zemlje".

- Promene će doći ako naši građani poveruju da smo mi ti koji će ih doneti. Banjaluka treba da postane evropski grad i da živi od privrede i ekonomije, a ne od administracije - naglasio je Šarović.

Foto Novosti

STIGLE VEĆ 134 PRIJAVE

IZ Centralne izborne komisije su poručili da su već primili 134 inicijative od nevladinog sektora, političkih subjekata ili birača, o preuranjenoj kampanji ili plaćenom političkom oglašavanju, kao i pet inicijativa protiv jezika mržnje, o čemu se vode postupci po službenoj dužnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave