POSVEĆENO ZA KATEDROM: Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije tri godine na tronu

V. Mitrić

17. 09. 2020. u 18:06

NA današnji dan se navršava tri godine arhipastirskog sveštenosluženja, upravljanja i poučavanja Crkve u Episkopiji zvorničko-tuzlanskoj pod rukovpdstvom episkopa Fotija.

ПОСВЕЋЕНО ЗА КАТЕДРОМ: Епископ зворничко-тузлански Фотије три године на трону

Foto: Eparhija Zvorničko-tuzlanska

U ove tri godine episkop Fotije je predvodio evharistijska sabranja u brojnim hramovima episkopije i sa prezviterima, đakonima i narodom Gospodnjim obrazovao Crkvu i projavljivao carstvo, čija ikona ona jeste.

- U svojim besedama je izgrađivao Crkvu saopštavajući pobedu nad nepostojanjem u vaskrsenju njenog Gospoda, pozivajući nas da uzmemo učešće u tom trijumfu kroz blagodarenje u liturgiji crkve i borbi protiv sopstvenog samoljublja u podvigu kao izrazu ljubavi - kažu u eparhiji.

- Načalstvujući Crkvom u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj , episkop Fotije je osnovao Izdavačku kuću "Sinaj" i Dobrotoljubivo udruženje Bogorodice trojeručice. njihovo osnivanje znakovito ukazuje na prioritete njegovog delanja.

Episkop Fotije je pisao duhovne pjesme od kojih se izdvojaju dela dve persničje zbirke a to su -  ''Pesma Osmom danu'' i ''Večnost mi treba''.

Poseban događaj izdavačke delatnosti Eparhije zvorničko-tuzlanse je publikovanje Monografije o dvadeset godina episkopske službe Vladike Fotija, a koju je priredilo sestrinstvo manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.

Kada je reč o Dobrotoljubivom udruženju Bogorodice Trojeručice, Eparhije zvorničko-tizlanska je u liku episkopa Fotija odlučila da sledi jedini etos kojim Crkva jeste Crkva: etos u kojem je patnja drugog moja patnja i u kojem nije izvodljivo okrenuti lice od stradajućeg brata, a ostati u zagrljaju Gospodnjem.

Episkop Fotije je učinio velika pregnuća u svom dosadašnjem upravljanju Eparhijom zvorničko-tizlanskom koja  nisu zanemarljiva, posebno u kontekstu aktuelne pandemije virusa Kovid-19, koja je donela mnoga pitanja na koja bogoslovlje i praksa Crkve i dalje traže bogodostojne odgovore -napominju iz eparhije.

- Episkop Fotije, svojim sveštenosluženjima i poukama, kao i intervjuima u elektronskim i štampanim medijima nije dozvolio da povereno mu slovesno stado potone u bezdan beznadežnosti i zahtevima ovoga sveta, koji ne zna da su zdravlje i bolest, život i smrt, vreme i večnost u ruci Gospodnjoj. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)