"NOVOSTI" ISTRAŽUJU: Šta znači odluka RS da pritiske tretira kao akt terorizma - Šmitu i Marfiju preti robija od osam godina

S. MIŠLjENOVIĆ

30. 03. 2024. u 07:00

KORIŠĆENjE pretnji i nasilja protiv građana Republike Srpske i njenih funkcionera, u cilju da se zastraši ili prinudi Republika Srpska da prihvati protivustavno delovanje dela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, biće smatrano aktom terorizma.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Шта значи одлука РС да притиске третира као акт тероризма - Шмиту и Марфију прети робија од осам година

Kristijan Šmit i Majkl Marfi foto Avaz

Ovo je jedan od Zaključaka koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, uz Nacrt izbornog zakona Srpske. Na ovaj način Banjaluka je direktno odgovorila na potez Kristijana Šmita, visokog predstavnika kojeg RS ne priznaje, a koji je nametuo Izborni zakon BiH, aktivirajući ponovo tzv. bonska ovlašćenja.

U praksi ovo znači da će Šmit, ali i američki ambasador u Sarajevu Majkl Marfi, ukoliko nastave da prete građanima i funkcionerima Srpske, biti prijavljeni za krivično delo terorizam po Krivičnom zakoniku RS, za šta je zaprećena kazna od najmanje osam godina zatvora. Uz to, biće gonjeni i u svojim državama!

Procedura je sledeća: MUP RS po službenoj dužnosti podnosi prijavu nadležnom Tužilaštvu za krivično delo terorizam, onako kako je definisano Zaključcima Narodne skupštine RS.

Nenad Stevandić, predsednik NS RS, kaže, za "Novosti", da je Srpska usvojenim zaključcima i nacrtom svog Izbornog zakona jasno poručila Šmitu, Marfiju i sličnima, da igra aktivnu ulogu na političkoj sceni i da ima više poteza:

- Oni koji su proizveli ovu krizu sada imaju sužen manevarski prostor i svaki reuzultat na kraju će ići na njihovu štetu. Kada je reč o aktu terorizma, za koji će biti prijavljeni Šmit i Marfi ako nastave da ugnjetavaju građane Srpske, to je definisano i u Povelji o ljudskim pravima UN. Tamo jasno stoji da je ugnjetavanje naroda bez ikakvih zakonskih osnova akt terorizma.

On kaže da će institucije RS, Šmita, Marfija i ostale teretiti pred domaćim pravosuđema, ali i pred pravosuđem u njihovim zemljama:

- Varaju se ako misle da će građani u njihovim zemljama, kada čuju da su optuženi za akt terorizma, to ignorisati. Pa, niko nije lud da štiti teroriste. Srpskoj je bitno da probije medijsku blokadu i da pokaže zemljama iz kojih dolaze ove ostrašćene diplomate da oni ugnjetavaju jedan narod. Mnogi u Nemačkoj i SAD ne znaju kakve pakosti rade njihove diplomate.

Milorad Kojić, poslanik SNSD u Parlamentu BiH, kaže, za "Novosti", da apsolutno podržava zaključke Narodne skupštine, ukazuje da je zakon definisao kaznenu politiku koja se odnosi na terorizam, te smatra da Republika Srpska treba da se pridržava tog propisa.

Inače, u usvojenim zaključcima Narodne skupštine Šmitu i strancima je poručeno da će se, ukoliko ne bude dogovora domaćih političara oko Izbornog zakona BiH i odbacivanja nametnutih odluka, predstavnici RS povući iz institucija BiH i svih dogovora!

Institucije RS su zatražile da se u roku od sedam dana ponište sve odluke Kristijana Šmita, a u suprotnom će preduzeti mere.

OHR: Obezbeđeni fer uslovi

KANCELARIJA visokog predstavnika u Sarajevu (OHR) reagovala je juče na usvojene Zaključke i Nacrt izbornog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, porukom da još postoji prostor da domaće vlasti napokon deluju. Kako je iz OHR saopšteno, Kristijan Šmit je svojim angažmanom obezbedio uslove za fer i transparentne izbore kako bi građani bili sigurni da njihovi glasovi vrede:

- Ovde se radi o interesu građana ove zemlje jer oni imaju pravo na potpuno demokratske izborne standarde. Nedostatak kritike na račun sadržaja izmena i dopuna Izbornog zakona, čak i među onima koji se ne slažu s njihovim donošenjem, ovo samo dodatno potvrđuje.

- Republika Srpska će se povući iz svih sporazuma o vojsci, indirektnim porezima, VSTS, a u isto vreme poštujući Ustav BiH. Narodna skupština Republike Srpske će doneti svoju deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH, predviđen Ustavom BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik još jednom je jasno poručio da nije spreman da promeni politiku očuvanja RS i privrženosti saradnji sa Srbijom. On je kazao da je svestan da će stenogram njegovog govora iz Skupštine uzeti Tužilaštvo s namerom da ga još jednom kriminalizuje

SAMOSTALNOST SRPSKE POSTAJE SVE IZGLEDNIJA

DODIK O POLITIČKIM PREDSTAVNICIMA BOŠNjAKA KOJI ODBIJAJU DOGOVOR I POSLEDICAMA UCENA

SAMOSTALNOST Srpske postaje sve izglednija, jer su Muslimani srušili dejtonsku BiH i izašli iz ustavnog okvira. Naredni meseci biće ključni. Ovo je juče poručio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i istakao da će Srpska sačuvati svoju samostalnost i jačati. - Oni koji se raduju i likuju nad pritiscima i ucenama na kraju će sami trpeti posledice toga što su pristali da budu podanici i poslušnici, a ne ravnopravni predstavnici naroda - naveo je Dodik. - Među Bošnjacima ne postoji nijedan ozbiljan lider koji je spreman da se reši podaništva i šurovanja sa strancima, jer misle da će tako napraviti štetu Srbima. To je srž svih problema u funkcionisanju BiH. Bošnjaci moraju da shvate da je jedini način napretka BiH moguć dijalogom sa Srbima i Hrvatima. Sve ostalo je permanentna kriza za BiH, iz koje nema izlaza. Srpska zna svoj put. Spremni smo da sačuvamo dejtonsku, ustavnu, samostalnu BiH, ali ne moramo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024