SARAJEVU SMETA I NAMENSKA INDUSTRIJA SRPSKE: Pred Ustavnim sudom BiH nova apelacija bošnjačkih političara

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 03. 2024. u 06:35

ZAKON o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj nije u suprotnosti sa zakonom na nivou BiH, iako političko Sarajevo to želi tako da prikaže. Bošnjaci uvek prave prave problem i tamo gde ga nema, poruka je iz Vlade RS.

САРАЈЕВУ СМЕТА И НАМЕНСКА ИНДУСТРИЈА СРПСКЕ: Пред Уставним судом БиХ нова апелација бошњачких политичара

Foto: Novosti

- Odluka predsedavajućeg Doma naroda PS BiH Kemala Ademovića, koji je uputio Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti ovog zakona, definitivno je dokaz da je Sarajevo protiv Srpske i zakona koji se usvajaju u RS, pa čak i onda kada je taj zakon usklađen sa zakonom na nivou BiH - poručio je ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović.

Ključna zamerka je što će prema zakonu RS ubuduće, saglasnost firmama koje žele da rade u namenskoj industriji na području Srpske, davati i Vlada RS, a ne samo Savet ministara (SM) BiH.

- Nažalost, ubeđen sam da se na ovaj način ponovo želi pokazati da je Federacija ili bošnjačko Sarajevo protiv Srpske, bez obzira da li su zakoni koji se ovde donose u skladu sa zakonima BiH i pozitivnim propisima. Ovaj zakon nije protiv nivoa BiH, veće je usaglašen sa njim - kaže Mitrović.

On je istakao da se na teritoriji Srpske 20 preduzeća bavi proizvodnjom i prometom naoružanja i vojne opreme, i da zakon RS stvara preduslove za primenu zakona na nivou BiH, odnosno da privredni subjekti iz RS mogu dobiti dozvolu za proizvodnju i promet. Podsetio je da je za to nadležno Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM, i da je pravni osnov za donošenje zakona na nivou RS urađen na osnovu zakona na nivou BiH koji je donet 2004.

- Narodna skupština RS usvojila je prošle godine Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Srpskoj čiji je cilj unapređenje te proizvodnje kao delatnosti od strateškog interesa. U članovima zakona jasno se propisuje da se proizvodnjom i remontom naoružanja i vojne opreme u RS mogu baviti pravna lica koja dobiju dozvolu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH i koja imaju saglasnost entitetskih vlada, a registrovana su za tu delatnost. I sad odjednom problem saglasnost Vlade RS za Sarajevo - pojasnio je Mitrović.

Zaoštravanje situacije

SLOBODAN Župljanin ističe da odluke Ustavnog suda BiH, gde se osporavaju zakoni RS, samo dodatno zaoštravaju situaciju u BiH.

- Sećamo se šta se desilo sa imovinom u RS, gde se upleo Ustavni sud i kolike je probleme to izazvalo - zaključuje dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost.

Slobodan Župljanin, dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost kaže za "Novosti" da apelacija iz Sarajeva ide u smeru da im je sporno sve što radi Republika Srpska.

- To je nastavak matrice po kojoj Sarajevo pokušava da ospori odluke iz Srpske preko ustavnog suda BiH - naglašava Župljanin.

Dodaje da Sarajevu očigledno smeta i kad srpska proizvodi struju, i kad proizvodi naoružanje i sve ostalo. Ali, ne smeta im kada vojna oprema iz federacije završava protivzakonito na ukrajinskom ratištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!