"ČOJSTVO" I U ORAHOVCU: Udruženje iz Berana misiju dobročinstava proširilo i na teritoriju Kosova i Metohije

M. SEKULOVIĆ

07. 05. 2024. u 11:25

SABRALI smo se da činimo neka dobra dela... - ovako se grupa mladića iz Berana zavetovala posle litija u Crnoj Gori, koje su krenule iz ovog grada, želeći da formira udruženje "Čojstvo".

ЧОЈСТВО И У ОРАХОВЦУ: Удружење из Берана мисију доброчинстава проширило и на територију Косова и Метохије

Foto: Privatna arhiva

I, posle bezmalo četiri godine postojanja, iza njih je niz dobrih dela pretočenih u desetak renoviranih i kuća, ali i jedna kompletno izgrađena i opremljena, od 110 kvadrata, novi dom braće Korać. Ali sa severa Crne Gore "Čojstvo" se otisnulo i na Kosmet.

- Posle prvog boravka u Orahovcu, nisam spavao gotovo mesec dana. Čitao sam o tome, ali videh da ljudi žive u jednoj ulici, u getu dugom 150 metara, gde su im i škola, i kuća, i crkva, i mural Đokovića... Ipak, ima mladih i obrazovanih, sa mnogo vere i želje da održe vatru na vekovnim ognjištima - svedoči Vladan Kićo Džiknić, sećajući se reči jereja Milana Stanojevića: "Samo da dođete! Drugo nam ništa ne treba".

I, stigli su. Članovi "Čojstva" od prikupljenih 800 evra, zajedno sa beranskom narodnom kuhinjom "Divna Veković", koja radi pod okriljem Eparhije budimljansko-nikšićke, deci u Orahovcu kupili su slatkiše i igračke, a pomenutom svešteniku uručena je donacija od 16.770 evra - za oslikavanje crkve Uspenja Presvete Borodice.

- Sa bratskim organizacijama i ljudima dobre volje organizovali smo koncert "Kosovo je duša Crne Gore". Pomogli su lokalna samouprava u Beranama, Crkvena opština, Srpski nacionalni savet, Srpski klub, organizacija "Porijeklo" iz SAD i Fondacija "Ihtis" - veli Džiknić, zahvalan vladiki Ilarionu, Danici Crnogorčević, etno-grupi "Gorica", dečjem crkvenom horu "Mladenci", guslaru Milunu Tomoviću, profesorki Oliveri Radić, Centru za kulturu, Mariji Ralević, Ivangrad studiju, Novu Brakočeviću, pomenutoj Narodnoj kuhinji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom