RAT U UKRAJINI: Zelenski će braniti Volčansk do poslednjeg vojnika; Žestoke borbe za Časov Jar, Rusi ušli u Guljajpolje (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

19. 05. 2024. u 06:59 >> 03:22

RAT u Ukrajini - 815. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски ће бранити Волчанск до последњег војника; Жестоке борбе за Часов Јар, Руси ушли у Гуљајпоље  (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

 

Izveštaj sa fronta: Rusi nastavljaju prodor ka Harkovu, proboj i u Zaporožju; Žestoke borbe u Časovom Jaru (MAPA/VIDEO)

Ruske trupe su u protekla dva dana izvele udare dronovima na energetsku infrastrukturu Poltavske oblasti, objekte u Odeskoj, Dnjepropetrovskoj oblasti i Harkovu. Zauzvrat, VSU je ponovo izveo kombinovani udar na Krim, kao i napad dronom na Krasnodarsku teritoriju.


Prema informacijama sa terena, aktivnost bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine primetno je smanjena u sektoru Hersona. Moguća je rotacija ili preraspoređivanje. Iz sektora Zaporožje je saopšteno da Oružane snage Rusije napreduju ka Guljajpolju. Istina, senator Rogozin je demantovao ove informacije.

Ilustracija telegram rybar

Na južnom Donjeckom pravcu nema promena. Odbijeni su kontranapadi Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Vladimirovke i Novomajorskog.

Na Donjeckom sektoru ruska vojska napada od Novomihajlovke do Konstantinovke. Ruski jurišni odredi zauzeli su polovinu Paraskovjevke i idu dalje. Oružane snage Rusije napreduju na poljima severno i istočno od Krasnogorovke. U stambenom bloku uspostavljena je kontrola nad dve ulice.

Ilustracija telegram rybar



U pravcu Avdejevskog, Oružane snage Rusije kreću se severozapadno od Umanskog ka Jasnobrodovki, stižući do raskrsnice puta od Netajlova do Umanskog. U samom Umanskom ostaje da se očiste poslednje pozicije ukrajinskih oružanih snaga na zapadnoj periferiji. A na severu ovog odseka ruske trupe se bore na periferiji Novopokrovskog, a takođe su se, krećući se Očeretinskom jarugom, približili Novoaleksandrovki, gde su ukrajinske oružane snage uspele da se ukopaju.



Na frontu kod Artjomovska u Časovom Jaru, Oružane snage Rusije upadaju u mikrookrug Novo - ušli su sa tri strane i već zauzeli prve redove visokih zgrada. Vode se žestoke borbe. Oružane snage Ukrajine koriste kasetnu municiju i dronove. Ruska vojska napreduje u Klešćejevki, gde, prema poslednjim informacijama, već kontroliše polovinu sela.



U Severskom sektoru su se vodile pozicione borbe u Belogorovki, ali bez promena. Ni sa frontu kod Krasnolimana nema vesti. U pravcu Kupjanska, ruska vojska se bori u Berestovu da reši problem pristupa reci Oskol, otprilike u oblasti sela Krugljakovka.



Na sektoru Harkova, ruske trupe su prešle reku Severski Donec kod sela Starica i stigle do sela Prilipka, oslobađajući Bugrovatku. Na suprotnom boku, istočno od Volčanska, ruske jedinice se bore za selo Volčanske hutore. U samom Volčansku, Oružane snage Rusije potiskuju Oružane snage Ukrajine nazad na južnu periferiju. U drugoj oblasti, ruska vojska se učvršćuje na severnoj periferiji Lipca, ukrajinske oružane snage dovlače rezerve i vrše kontranapade. Vode se teške borbe za visove istočno od sela, sa kojih se vide i Lipci u niziji i oblast Severne Saltovke kod Harkova. Ukrajinske oružane snage dovlače rezerve u susedni Beli Kolodez i Zemljanoj Jar.

Ruske desantne snage probijaju odbranu VSU u Časovom Jaru
 

Uz podršku avijacije i artiljerije, Ivanovska 98. vazdušno-desantna divizija nastavlja intenzivan juriš na strateški važan grad, napredujući iz Artjomovska.

Borci pukova Vazdušno-desantnih snaga probili su nove linije odbrane Oružanih snaga Ukrajine u mikrookrugu Novoje (Kanal), napredujući i zauzimajući sve više višespratnica.

U žestokim borbama, padobranci izbacuju Oružane snage Ukrajine iz podruma i sa vatrenih tačaka u zgradama, krećući se napred.

Napredovanje sa borbama na bokovima, gde vojnici jurišaju na snage podrške Oružanih snaga Ukrajine u desantima, ne prestaje.


Napad na Klješćejevku

Ruska vojska stigla je na ulice na jugu, izbacivši ukrajinske oružane snage iz većeg dela sela u blizini Artjomovska.

Ruski vojnici jurišaju na Klješćejevku uz podršku artiljerije 6. motorizovane divizije 3. armijskog korpusa.

Na snimku, trojica militanata Oružanih snaga Ukrajine napustili su svu svoju opremu i pobegli u nadi da će se sakriti u najbližu rupu, ali su ih ruski vojnici opkolili njihovo sklonište i zarobili ih, odvodeći ih u pozadinu.

Ukrajinski vojni analitičari geolocirali su snimke dronova koji jasno pokazuju lokaciju ruskih jedinica.

-Rusi jurišaju na naše položaje u južnom delu sela, pišu oni.

Situacija u Klješćejevki biće slična situaciji u Rabotinu. Posle veoma dugog vremena aktivnih borbi, nema gde da se učvrsti. Selo se pretvara u stalnu sivu zonu.

OBORENE RAKETE I DRONOVI IZNAD BELGORODA

Iznad Belgorodske oblasti oboren je još jedan ukrajinski dron, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruski PVO sistemi presreli su i uništili jedan projektil ispaljen iz višecevnog raketnog bacača „oljha“ i tri drona iznad teritorije Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto: Profimedia

GRNATIRANO ŠEBEKINO KOD BELGORODA

Prilikom ukrajinskog granatiranja centra grada Šebekino u Belgorodskoj oblasti povređeno je 11 ljudi, među kojima i troje dece, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

Foto Tanjug/AP

Oni su prebačeni u bolnice u Belgorodu, gde im se pruža neophodna medicinska pomoć.

Po rečima Gladkova, u gradu je oštećeno sedam višespratnica kao i 25 automobila.

EKSPLOZIJE U ODESI

U Odesi je odjeknula eksplozija, u gradu se čuju sirene za vazdušnu opasnost, saopštio je ukrajinski Telegram kanal „Javno“.

RUSKE SNAGE NAPREDOVALE KA PREDGRAĐIMA GULAJPOLjA

Ruska vojska probila je odbranu Oružanih snaga Ukrajine u pologovskom delu fronta u Zaporoškoj oblasti i napredovala jedan i po kilometar u pravcu grada Gulajpolja, rekao je za Sputnjik predsednik komisije Javne komore Rusije za zaštitu suvereniteta Vladimir Rogov.

Foto: Profimedia

-Intenzivirane su borbe na pologovsko-gulajpoljskom delu fronta. Naša vojska probila je liniju odbrane ukrajinskih militanata i napredovala do kilometar i po u pravcu grada Gulajpolje koje se nalazi pod okupacijom Oružanih snaga Ukrajine, rekao je Rogov.

 

SIMONjAN: ZAPAD ŠOKIRAN NAPRETKOM RUSKE VOJSKE

Zapad je šokiran uspešnim napredovanjem ruske vojske u zoni specijalne operacije, izjavila je Margarita Simonjan, glavni urednik medijske grupe „Rusija sevodnja“ čiji je Sputnjik deo.

-Sada, s jedne strane, vidimo kakve uspehe demonstrira naša vojska, kako su svi zapanjeni. Već nekoliko dana čitam naslove zapadnih novina. Oni su jednostavno šokirani našim napredovanjem – i kako je to moglo da im promakne i kako su svi to prevideli? I kako su svi ispali nespremni? I da ih dani dele od katastrofe. Daj bože da tako i bude, da njihova panika bude opravdana, kazala je Simonjan za televiziju „Rusija 1“.

Zelenski će braniti Volčansk do poslednjeg vojnika

Ukrajinske oružane snage će držati Volčansk do poslednjeg, i pored gubitaka, dodatne rezerve se prebacuju u grad. Prema izvoru u Generalštabu, Sirski je dobio zadatak da spreči predaju grada.

 

PVO dejstvuje iznad Donjecka

Na nebu iznad Donjecka verovatno deluje protivvazdušna odbrana. Na snimku, koji je dopisnik RIA Novosti uspeo da snimi, vidi se eksplozije granata.

VOLGA spasila 10.000 Ukrajinaca

Oko 10.000 ukrajinskih vojnika već se predalo ruskim snagama koristeći specijalnu radio-frekvenciju 149.200 „Volga“, koja radi od sredine leta, saopštile su operativne službe TASS-u.

Foto: Profimedia

Povećao se broj stradalih u napadu na Harkov

Broj poginulih u ruskom napadu na rekreativni centar u predgrađu Harkova porastao je na šest, dok je 27 osoba povređeno, saopštilo je Regionalno tužilaštvo u Harkovu na aplikaciji za razmneu poruka Telegram.

-Za sada se zna da je najmanje 27 osoba povređeno. Među njima su već dva policajca. Šest osoba je poginulo, navodi se u saopštenju tužilaštva, preneo je Ukrinform.

Foto Tanjug/AP

Načelnik Harkovske oblasti Oleh Sinehubov izjavio je ranije danas da je među ranjenima i radnik Hitne pomoći, kao i da je oštećeno vozilo hitne pomoći, prenela je agencija Unian.

Lokalni zvaničnici su potvrdili da su svi povređeni prebačeni u bolnice, kao i da ima materijalne štete na stambenim objektima.

Rusi su raketom Iskander-M napali danas civilni objekat u oblasti Harkova.

Najnoviji izveštaj MO Rusije: Izbačeno iz stroja više od 1.800 vojnika VSU

Jedinice grupe „Sever“ nastavljaju da se kreću u dubinu odbrane protivnika. Odbijeno je pet kontranapada ukrajinskih jurišnih grupa i uništene jedinice i „Legije stranaca“ u Harkovskoj oblasti. Poginulo je i ranjeno do 230 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk, dva oklopna vozila, 10 kamioneta, samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“ i raketni sistem „grad“;

Jedinice grupe „Zapad“ zauzele su povoljnije položaje i uništile jedinice 63. Mehanizovane brigade ukrajinske vojske u DNR. Poginulo je i ranjeno do 440 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva automobila, tri haubice M777, haubica „msta B“ i dva artiljerijska oruđa „gvozdika“;

Jedinice grupe „Jug“ poboljšale su položaje i uništile ljudstvo i tehniku ukrajinskih formacija u DNR. Odbijen je napad jurišne grupe kod Novomihajlovke u DNR. Poginulo je i ranjeno više od 680 ukrajinskih vojnika. Uništena su dva tenka, dva oklopna vozila pešadije i deset automobila. Tokom kontrabaterijske borbe uništeno je artiljerijsko oruđe „gvozdika“, haubica D-30, tri haubice L-119 i artiljerijsko oruđe M119. Uništena su dva skladišta municije ukrajinske vojske;

Jedinice grupe „Centar“ poboljšale su taktički položaj u DNR. Odbijeno je sedam kontranapada jurišnih ukrajinskih grupa. Poginulo je i ranjeno do 345 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva oklopna vozila, dva automobila i haubica „msta B“;

Jedinice grupe „Istok“ zauzele su bolje položaje i odbile dva kontanapada kod naselja Urožajno i Staromajorsko u DNR. Poginulo je i ranjeno do 105 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva borbena vozila pešadije, tri automobila, haubica FH-50 i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“;

Foto: Printskrin

Jedinice grupe „Dnjepar“ uništile su ljudstvo i tehniku ukrajinske 37. brigade pomorske pešadije i 65. mehanizovane brigade kod sela Vesjolo u Hersonskoj oblasti i Rabotino u Zaporoškoj oblasti. Poginulo je i ranjeno do 60 ukrajinskih vojnika. Uništeno je pet automobila, haubica M777, haubica D-20 i haubica D-30;

PVO sistemi su u protekla 24 časa oborili 103 bespilotne letelice, od kojih tokom noći 62 letelice avionskog tipa iznad teritorije Rusije. Takođe je oborena taktička raketa „točka U“, 12 operativno-taktičkih raketa „atakams“, četiri vođene avionske bombe „hamer“, dve protivradarske rakete „harm“ i devet raketa „hajmars“ i „oljha“.

Strahoviti gubici Kijeva

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 601 avion, 274 helikoptera, 24.374 bespilotne letelice, 522 protivvazdušna raketna sistema, 16.085 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.305 vozila za raketne sisteme, 9.683 artiljerijska oruđa i minobacača, kao i 21.815 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Povređeno dete u Belgorodu

Prilikom napada dronom u Belgorodu povređena je 11-godišnja devojčica. Ona je hospitalizovana, a njeno stanje se ocenjuje kao srednje teško, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Ruski sistemi PVO oborili su još četiri ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

Foto: Ministarstvo odbrane

Eksplozije u Harkovu i Dnjepropetrovsku

U sedam ukrajinskih oblasti oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost – Odeskoj, Nikolajevskoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov saopštio je na svom Telegramu da je u gradu odjeknulo nekoliko eksplozija.

U Dnjepropetrovsku je odjeknula eksplozija, u gradu se čuju sirene za vazdušnu opasnost, saopštio je ukrajinski portal „Zerkalo nedelji“.

 

Oboreni dronovi

PVO sistemi oborili su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Vagenkneht: Ova politika vodi i nas i Ukrajinu u ambis

Strategija koju sprovodi nemačka vlada prema Ukrajini dovešće i Berlin i Kijev do katastrofe, napisala je nemačka političarka Sara Vagenkneht na mreži Iks, komentarišući zahtev Ministarstva odbrane te zemlje da izdvoji dodatna sredstva za Ukrajinu.

Foto Tanjug/AP

-Ova politika vodi i nas i Ukrajinu u propast, upozorila je ona.

Vagenkneht je naglasila da nemačko Ministarstvo odbrane traži još jedan paket pomoći za Ukrajinu u trenutku kada gotovo da više nema Ukrajinaca koji žele da se bore.

Prema njenom mišljenju, došlo je vreme za početak pregovora o prekidu vatre.

Lavrov: Vreme je da Kijev prizna realnost

Kijevski režim treba da shvati realnost na terenu, a Zapad treba da prestane da žrtvuje Ukrajinu za svoje uzaludne ciljeve, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

-Vreme je da kijevski režim prizna realnost na terenu. Nadam se da će ova poruka, koja je mnogo puta ponavljana, biti prihvaćena – i da će Zapad shvatiti da je vreme da prestane da žrtvuje Ukrajinu za svoje apsolutno uzaludne ciljeve, rekao je Lavrov za televiziju „Rusija 1“.

Foto: AP

Lavrov je takođe prokomentarisao izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je izrazio zabrinutost da će, ako Rusija pobedi, njena vojna infrastruktura biti bliža Evropi, kao i ruske rakete, iako predsednik Rusije Vladimir Putin već 20 godina poručuje zapadnim liderima da se Rusiji približava zapadna infrastruktura, a Zapad je govorio se opuste i da nema razloga za brigu.

-Takođe, ako uspeju, neka se opuste. Mi u potpunosti razumemo mogućnosti koje imamo, uključujući sve slučajeve razvoja situacije oko Ukrajine, rekao je ministar spoljnih poslova.

Eksplozija u Krivom Rogu

U Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine odjeknula je eksplozija, javili su lokalni mediji. Drugi detalji nisu poznati.

Vazdušna uzbuna

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Kijevskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Čerkaskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine.

 

 

Zelenski bi mogao da bude optužen, sve će biti poznato posle 20. maja

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski bi mogao biti optužen za podrivanje demokratije u Ukrajini nakon što mu mandat istekne 20. maja.

NjUJORK TAJMS: Rusi prešli severnu granicu takvom brzinom i snagom, Ukrajinci bili potpuno iznenađeni

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

Su-25 pogodio je kamufliranu opremu Oružanih snaga Ukrajine

Aavion Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije napao je jedinice Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe trupa Centar, saopštila je u nedelju pres-služba Ministarstva odbrane.

- Ekipe jurišne avijacije na avionima Su-25 izvršile su udar nevođenim avionskim projektilima na kamufliranu opremu i ljudstvo neprijatelja u zoni odgovornosti grupe snaga Centar navodi - se u izveštaju.

Posle udara, posade su izvele protivraketni manevar, oslobodile toplotne zamke i vratile se na poletni aerodrom. Kao rezultat toga, uništena je specijalna tehnika i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine.

- Zadatak smo dobili sa dežurstva na zemlji: poletanje u paru, ulazak na borbeni kurs, lansiranje nevođenih avionskih raketa sa postavljenim parametrima. Pigođeno je ljudstvo neprijatelja, naš glavni zadatak je da podržimo kopnene snage na čelu - citira se pilot Su-25 poruka.

Devet raketa ATACMS i 61 bespilotna letilica oborena iznad ruske teritorije tokom noći

Ruski PVO sistemi su tokom protekle noći oborili 9 raketa ATACMS iznad Krima i 61 dron Oružanih snaga Ukrajine, od kojih 57 iznad Krasnodarske teritorije, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane .

- Tokom protekle noći zaustavljen je niz pokušaja kijevskog režima da izvrši terorističke napade američkim operativno-taktičkim raketama i bespilotnim letelicama tipa aviona na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije Devet operativno-taktičkih raketa ATACMS i jedna bespilotna letelica uništeno je iznad teritorije Republike Krim , tri bespilotne letelice su uništene nad teritorijom Belgorodske oblasti , pedeset sedam bespilotnih letelica je uništeno i presretnuto nad teritorijom Krasnodarskog kraja - navodi se u poruci.

Izveštaj sa fronta za prethodni dan: Rusi napreduju kod Harkova, VSU pokušava da zakrpi rupe; Dobici i na Donjeckom i Bahmutskom delu fronta (MAPA/VIDEO)

Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su udare po ciljevima u nizu oblasti. U Mirgorodu je pogođen aerodrom, u Harkovu i u blizini – mesta razmeštanja, opreme i skladišta goriva i maziva. Eksplozija se dogodila u vojnom preduzeću u blizini Krivog Roga i u Slavjansku.

U Donjecku i Makejevki ima ranjenih od udara dronova. U napadu HIMARS MLRS na Skadovsk, u oblasti Herson, ranjeno je 15 ljudi. Na Krimu oboreno 20 dronova Oružanih snaga Ukrajine, Belgorod je pod vatrom – gađaju sa Kozačkog Lopana (Harkovska oblast).

Ilustracija telegram rybar

U hersonskom pravcu nema promena. U sektoru Zaporožja, Oružane snage Rusije su očistile predgrađe Rabotina i napredovale duž autoputa od Marfopolja u oblasti dača. Borbe se vode severozapadno od Verbovoja.

Na pravcu južnog Donjecka uglavnom nema promena – borbe na južnim pozicijama u Urožajnom i Staromajorskom. Cilj je zatvoriti bokove duž reke Mokrje Jali i potisnuti ukrajinske oružane snage na sever.

Na Donjeckom frontu, ruske oružane snage proširuju zonu kontrole u Georgijevki i napadaju susednu Maksimilianovku. U Krasnogorovki se vode borbe u istočnom delu grada i za stambeni sektor u centru. Ukrajinske oružane snage kontrolišu otprilike polovinu grada – onaj u niziji. Ali ruske trupe su isterale ukrajinske oružane snage iz Nevelskog, izravnavajući liniju fronta. Verovatne naredne mete su Kurakhovo i/ili Ugljedar.

Ilustracija telegram rybar

U Avdejevskom sektoru severno od Očeretina, ruske oružane snage su zauzele dominantne visove, borbe se vode kod Arhangelska, prema Kalinovu. Dobre vesti iz južnog pravca od Očeretina: Oružane snage Rusije su izbacile ukrajinske oružane snage iz Netajlova, čiste područje oko sela i konsolidovale se u uporištu severno od Umanskog.

Intenzivno je na Artjomovskom (Bahmutskom) frontu: u mikrookrugu. Kanal, ruski helikopteri i artiljerija gađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u fabrici hidroarmiranog betona. Izgleda da se ruske jedinice spremaju za juriš na postrojenje. U oblasti mikrookruga Kanal se takođe vode borbe. Ukrajinske oružane snage se brane i uzvraćaju. U Klešćejevki se takođe vode teške borbe.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića