KLARK NAREDIO POKOLJ ZA GODIŠNJICU NATO: Vandalsko bombardovanje zgrade RTS pre 25 godina bilo je lična osveta američkih jastrebova

Boris Subašić

23. 04. 2024. u 11:49

Bezobzirno prevario ambasadore Alijanse obmanuvši ih da je reč o predajniku. Za samit u Vašingtonu povodom 50 godina NATO, kao žrtvu prineo živote 16 radnika.

КЛАРК НАРЕДИО ПОКОЉ ЗА ГОДИШЊИЦУ НАТО: Вандалско бомбардовање зграде РТС пре 25 година било је лична освета америчких јастребова

Foto: Arhiva Novosti/I. Marinković

 
 

ŽIVOTE šesnaest radnika RTS ugasile su američke rakete 23. aprila u 2.06 ujutro naredbom generala Veslija Klarka, komandanta NATO snaga u agresiji na našu zemlju. Dok su vatrogasci i pripadnici civilne zaštite kopali po ruševinama zgrade televizije u Aberdarevoj ulici vadeći ugljenisane komadiće ljudskih tela gizdavi Klark se doterivao za nastup na jubilarnom skupu Alijanse: "Petak 23. april bio je veliki dan - Samit u Vašingtonu povodom pedesetogodišnjice NATO", zapisao je on u memoarima.

Kao varvarsku žrtvu tom skupu prineo je živote Aleksandra Deletića (30), Branislava Jovanovića (50), Darka Stoimenovskog (25), Dejana Markovića (39), Dragana Tasića (29), Dragorada Dragojevića (27), Ivana Stukala (33), Jelice Munitlak (27), Ksenije Banković (27), Milana Joksimovića (47), Milovana Jankovića (59), Nebojše Stojanovića (26), Siniše Medića (32), Slaviše Stevanovića (32), Slobodana Jontića (54) i Tomislava Mitrovića (61).

Foto: Arhiva "Novosti"

Spasavanje preživelih radnika RTS

On je prevario ambasadore NATO koji su se protivili bombardovanju televizijskih stanica jer su one civilni ciljevi. Klark ih je obmanuo imenujući zgradu RTS kao "predajnik".

- Kasno uveče Francuzi su se predomislili i odobrili napade na nekoliko visokovrednih ciljeva koje sam tražio, među kojima je bio i televizijski predajnik. Rakete su pogodile pravo u metu. Taj pogodak će dominirati u vestima sledećeg dana: on je još jednom istakao odlučnost NATO - naveo je Klark u memoarima.

Šta je bio motiv tog miljenika i poslušnika Madlen Olbrajt, da hladnokrvno pobije poslenike RTS u prvom smišljenom napadu na jednu medijsku kuću u istoriji ratovanja? Iščitavajući njegove memoarske izgovore za vojničke neuspehe, nameće se utisak da je reč o ličnoj osveti jastrebova američke politike srpskoj televiziji. Ona ih je na svoj način sprečila da defiluju sa pobedničkim lovorikama na jubilarnom skupu NATO. Naime, posle prvih deset dana besomučnog bombardovanja u Alijansi se raspršila iluzija o obećanoj munjevitoj pobedi nad srpskom vojskom, a Klark je tražio šira ovlašćenja: "Na strateškom planu nastavili smo sa pritiscima da nam se dozvoli da udarimo na strateške komunikacione ciljeve što je uključivalo TV stanice, glavne mostove i električne centrale".

Foto: Arhiva Novosti

U uništenom krilu zgrade RTS ugasilo se 16 života

RTS je iritirao Klarka jer je svetu otkrivao zločinačke napade NATO na civile, a najteži udarac bilo je objavljivanje jezivih snimaka dve traktorske kolone Albanaca kod Đakovice koje je doslovno spržila NATO avijacija. Nije bila reč o simultanoj grešci nekoliko pilota već o kazni za Albance koji su odlučili da se iz izbeglištva vrate u svoja sela, uprkos naredbi Zapada koju je sprvodila tzv. OVK da moraju da glume žrtve etničkog čišćenja.

- Srbi su neposredno posle toga izvestili o civilnim žrtvama, a pored toga Si-En-En je te večeri objavio užasne snimke pogođenog traktora. Nismo mogli da dobijemo potvrde o srpskim dejstvima..., rano ujutro pozvao sam Solanu: "Mislim da smo mi to uradili", zapisao je Klark.

Odmah potom njegov štab je proglasio srpsku televiziju za vojni cilj, a novinari Si-En-En su iz svoje centrale dobili naredbu da ne dolaze u zgradu RTS, gde su imali prostorije od početka agresije. Oni su srpskim kolegama preneli da će zgrada televizije biti uskoro gađana, a istu informaciju dobila je i Vlada SRJ koja je upravi RTS naredila da izmesti ljude i tehniku.

Foto: Arhiva Novosti

Tadašnji čelnici RTS nisu poslušali i udar američkih raketa u zgradu u Aberdarovoj je ubio šesnaest ljudi i još toliko ranio. Srpski sud je 2002. godine, tadašnjeg direktora RTS Dragoljuba Milanovića kaznio sa deset godina zatvora jer nije izvršio naređenje Savezne vlade i evakuisao zaposlene i tehniku.

Srpski sud je prvostepenom presudom za ratne zločine osudio i čelnike NATO, uključujući Veslija Klarka i Havijera Solanu, tadašnjeg Generalnog sekretara Alijanse. Pritiskom vlasti DOS presuda NATO zločincima je oborena, ali nisu samo Srbi smatrali da je bombardovanjem RTS počinjen zločin. Međunarodna organizacije za ljudska prava "Hjuman rajts voč" i "Amnesti internešenel" su 2000. godine došle do istog zaključka, navodeći da je bombardovanjem zgrade srpske televizije prekršen Član 52(2) Protokola 1 Ženevske konvencije koja definiše vojne i civilne ciljeve. Američke tvrdnje da je RTS bio legitiman cilj jer je služio "Miloševićevoj propagandi" obe organizacije su demantovale navodeći da učešće u propagandi nije dovoljan argument da se medijska ustanova proglasi legitimnim ciljem.

Foto: Arhiva Novosti

 

TRIBUNAL OPRAVDAO ALIJANSU

KADA se na Zapadu rasplamsala debata o tome da li je bombardovanje RTS bio ratni zločin, primenjen je čuveni recept pravljenja komisije koja će razvlačiti proces dok javnost ne zaboravi na slučaj. Tako je nastala Specijalna komisija Haškog tribunala koja je ispitivala slučaj bombardovanja RTS, a njeni članovi su se na kraju saglasili sa mišljenjem čelnika NATO da je napad bio opravdan i nisu predložili Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)