ZNATE LI ČIJI SU OVO BRKOVI? Hitlerovi najzlokobniji, Staljinovi ličili na morža (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

15. 03. 2024. u 17:11

MOŽETE li samo na osnovu prikazanih ilustracija brkova da prepoznate o kojim ličnostima je reč? Sigurni smo da možete, jer su ljudi koji su ih nosili, osim po svojim (ne)delima, u svetskoj istoriji ostali upamćeni i po svojim - brkovima.

ЗНАТЕ ЛИ ЧИЈИ СУ ОВО БРКОВИ? Хитлерови најзлокобнији, Стаљинови личили на моржа (ФОТО)

Foto: Internet

Najzlokobnijim brkovima u istoriji čovečanstva smatraju se oni koje je nosio Adolf Hitler. Iako je u mladosti imao dugačke brkove, na prepoznatljivu dužinu, u tzv. „četkica za zube stilu“, skratio ih je tokom Prvog svetskog rata, kako bi mogao da nosi gas-masku. Nije želeo u potpunosti da ih se odrekne, jer je njima, navodno, sakrivao svoje izrazito velike nozdrve.

Foto: Internet

Hitler nosio brkove da bi sakrio široke nozdrve

Ovakve brkove je, inače, nosio i Čarli Čaplin.

Foto: Profimedia/Jutjub printskrin/Hollywood Graveyard

Čarli Čaplin

Taj stil je bio izrazito popularan u Americi u prvoj polovini 20. veka.

Ko su sve bili ljubitelji "morž stila"?

FOTO: Arhiva novosti

Staljin

Još jedan diktator je ostao upamćen po svojim brkovima, koji su ličili na brkove morževa, zbog čega je taj oblik i dobio naziv „morž stil“. Reč je o Josifu Staljinu, koji je nosio guste brkove koji su padali preko usta.

Po tom stilu su ostali upamćeni i Albert Ajnštajn, američki predsednik Teodor Ruzvelt, pisac Mark Tven, filozof Fridrih Niče…

piksabej

Albert Ajnštajn

Među najvećim brkajlijama-zavodnicima na svetu svakako se nalaze američki glumci Klark Gebl i Erol Flin, koji su nosili minimalističke i jedva vidljive tanke brkove, a najekscentričniji je, bez premca, bio španski slikar Salvador Dali.

Brkovi „10 i 10“

Dalijevi tanki, a dugački brkovi bili su poznati pod nazivom „10 i 10“, jer su asocirali na kazaljke na satu koje pokazuju upravo to vreme. Interesantno je to da su ostali u tom položaju i 27 godina nakon njegove smrti, što je ustanovljeno 2017, prilikom ekshumacije njegovog balsamovanog tela.

Foto Profimedija

Salvador Dali nosio najekscentričnije brkove na svetu

Danas nema tako poznatih brkajlija, jer brkove retko koji muškarac nosi. Uglavnom se mogu videti na licima hipstera i pojedinih buntovnika koji žele da budu drugačiji od drugih.

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!