TKA I VEZE PO UZORU NA STARE MAJSTORE: Zaječarac David Đorđević kreativnost izražava nitima (FOTO)

S. M. JOVANOVIĆ

17. 03. 2024. u 21:04

ZAJEČARAC David Đorđević, student dizajna tekstila na master studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, nagrađen je Plaketom stručnog žirija na izložbi “Prenesi dalje”, koju je u Beogradu organizovala Sekcija za tekstil i savremeno odevanje ULUPDUS-a.

ТКА И ВЕЗЕ ПО УЗОРУ НА СТАРЕ МАЈСТОРЕ:  Зајечарац Давид Ђорђевић  креативност изражава нитима (ФОТО)

David Đorđević sa plaketom pored svog rada, Foto Ustupljene fotografije

Ovaj mladić, koji odlično i tka i veze, nagrađen je za svoj studentski rad „Bez naziva“.

- Reč je o radu koji je nastao 2023. kao deo diplomskih radova na predmetu Oblikovanje štampanog tekstila kod profesorke Ivane Veljović. U pitanju su gotovi materijali rađeni sito štampom i tehnikom devore, koja je specifična, jer razara tekstilnu površinu u željenom motivu - kaže David.

Materijal je taj koji je odredio strukturu dela, ali je David svoj rad oblikovao u skladu sa svojom inspiracijom, odajući počast srpskom srednjovekovnom freskoslikarstvu.

- Materijal je inicirao svaki sledeći postupak, samo idejno rešenje i njegovu namenu, ali je prva inspiracija meni bilo i ostalo srpsko srednjovekovno slikarstvo i freskoslikarstvo, ornamentika. Na beloj tkanini su ostale zlatne niti, na plavoj teget rese. U pitanju su odevne tkanine, a ova plava je neka vrsta kraljevskog plašta - dodaje ovaj mladić, čija su dela ljubitelji umetnosti mogli da vide i u revijalnom delu jubilarne, desete izložbe "100 žena - 100 minijatura", Etno-mreže, budući da je na prethodnoj devetoj bio jedan od deset nagrađenih autora i jedini muškarac kome je pripalo to odličje.

- Predstavio sam na toj izložbi deset minijatura u tehnici veza i zlatoveza, inspirisanih arheološkom građom "Feliks Romulijane", jer je inspiracija za tu nagrađenu minijaturu bio mozaik sa predstavom Dionisa, boga vina i hedonizma, iz kasnoantičke palate u Gamzigradu, mesta u blizini mog rodnog Zaječara - dodaje ovaj mladi autor.

Spoj tehnika

KAKO je primetio i žiri, nagrađeni rad "Bez naziva", predstavlja integraciju tradicionalnih tehnika sa savremenim konceptima, i istražuje mogućnost tekstila kroz umetnički izraz.

Ni toj, ali ni ovoj se nagradi, veli, nije nadao. Na fakultetu je naučio da veze i tka, da istraži brojne tehnike i mogućnosti tekstila i upravo tom različitošću iskaže svoje ideje, po uzoru i na svoje bake, koje su i same znale da vezu, heklaju, tkaju, fasciniran lepotom ručnog rada.

- Nisam očekivao plaketu jer je to institucija koja je značajna za nas studente, a pogotovu što sam mislio da je dobijaju uglavnom formirani umetnici. Time mi je i još draža - dodaje mladi umetnik, nagrađivan i na konkursima Umetničke škole u Leskovcu, koji je 2018. bio finalista mladih dizajnera Serbia Fashion Week u Novom Sadu, što mu je i bio motiv da dublje zakorači u svet primenjene umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!