PUTIN ZNA ŠTA RADI: Ukrajinci rasipaju resurse - detalji o napadu sa severa

Novosti online

14. 05. 2024. u 00:40 >> 21:06

VOJNI analitičar Šon Bel je za Skaj njuz analizirao trenutnu situaciju na ratištu u Ukrajini:

ПУТИН ЗНА ШТА РАДИ: Украјинци расипају ресурсе - детаљи о нападу са севера

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

Rusija tvrdi da je zauzela devet pograničnih gradova u okviru velike ofanzive u oblasti Harkova. Iako je Ukrajina mesecima znala da Rusija jača vojne snage u regionu, čini se da su razmere i žestina napada iznenadili Ukrajinu.

Iako će samo Vladimir Putin i njegovo više vojno rukovodstvo znati detalje ruske vojne strategije, većina "vojnih analitičara" navodno smatra da Rusija nema vojne resurse da uspostavi značajan i održiv drugi front bez ugrožavanja ofanzive na Donbas, za koju se veruje da je Rusima ipak glavni napor.

Međutim, Putin je dobro svestan da Rusija ima priliku da iskoristi nedostatak naoružanja Ukrajine, a otvaranjem drugog fronta primorava Ukrajinu da se još više raspršuje i rasipa svoje resurse, ostavljajući je ranjivijom na liniji fronta u Donbasu.

Čini se da je ruski vojni cilj ove nove ofanzive stvaranje „tampon zone“ za zaštitu Belgoroda. Ovo logističko čvorište za ruske vojne napore nalazi se u artiljerijskom dometu Ukrajine, a Putin je već dugo obećavao da će potisnuti ukrajinske snage iz dometa artiljerije, oko 30 km. 

Osim toga, Rusija želi da ugrozi Harkov, pa u isto vreme pokušava da napreduje kako bi omogućila sopstvenoj artiljeriji da bude u dometu drugog najvećeg ukrajinskog grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za