POLICIJA UPALA NA UNIVERZITET U AMSTERDAMU: Propalestinski demonstranti zauzeli zgradu, nastao pravi haos

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

13. 05. 2024. u 17:29

HOLANDSKA policija upala je danas na Univerzitet u Amsterdamu kako bi rasterala propalestinske demonstrante koji su prethodno zauzeli zgradu, javila je novinska agencija ANP.

ПОЛИЦИЈА УПАЛА НА УНИВЕРЗИТЕТ У АМСТЕРДАМУ: Пропалестински демонстранти заузели зграду, настао прави хаос

Foto: Profimedia

Policija je na društvenoj mreži X saopštila da je Univerzitet prethodno podneo prijavu protiv demonstranata za vandalizam. 

U objavi se navodi da policija obezbeđuje da niko ne može da uđe u zgradu univerziteta i traži od demonstranata da dobrovoljno napuste prostorije, prenosi Rojters

Ranije danas holandska grupa koja stoji iza protesta saopštila je da su propalestinski demonstranti zauzeli univerzitetske zgrade u holandskim gradovima Amsterdam, Groningen i Ajndhoven, osuđujući izraelski rat u Pojasu Gaze.

Portparol Univerziteta u Amsterdamu potvrdio je da je zgrada univerziteta zauzeta i pozvao one koji nisu povezani sa protestom da je napuste.

Tehnološki univerzitet u Ajndhovenu je rekao da su desetine studenata mirno protestovale ispred te ustanove i da je postavljeno 10 do 15 šatora". 

Univerzitet u Groningenu nije odgovorio na molbu za komentar, prenosi Rojters. 

Studenti u Holandiji protestuju protiv izraelskog rata u Gazi od prošlog ponedeljka, a na Univerzitetu u Amsterdamu bilo je i sukoba sa policijom.

Na univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi održavaju se uglavnom mirne demonstracije kojima se poziva na hitan i trajan prekid vatre.

Demonstranti zahtevaju i da obrazovne ustanove prekinu finansijske veze sa kompanijama za koje tvrde da profitiraju od ugnjetavanja Palestinaca.

 

BONUS VIDEO: PROJEKTIL RUŠI ZGRADU  - Pogledajte šta su snimile sigurnosne kamere u Belgorodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)