"IZRAEL DA SE OBRAČUNA SA HAMASOM KAO SAD SA JAPANOM U HIROŠIMI" Opasne reči Grejama: Treba da urade šta god je potrebno da opstanu

Милица Шкорић
Milica Škorić

13. 05. 2024. u 10:06

IZRAEL mora da učini sve što je potrebno kako bi pobedio u "egzistencijalnom" ratu protiv Hamasa, baš kao što je bilo "opravdano" to što su Sjedinjene Države zanemarile civilne žrtve pri bacanju nuklearne bombe na Hirošimu i Nagasaki u Drugom svetskom ratu, izjavio senator Lindzi Grejam.

ИЗРАЕЛ ДА СЕ ОБРАЧУНА СА ХАМАСОМ КАО САД СА ЈАПАНОМ У ХИРОШИМИ Опасне речи Грејама: Треба да ураде шта год је потребно да опстану

FOTO: AP Photo

Nakon osam meseci vojne operacije u Pojasu Gaze i više od 34.000 ubijenih Palestinaca, podrška Izraelu u međunarodnim krugovima se smanjuje. Grejam je, međutim, u intervjuu za "En-Bi-Si njuz" rekao da je upravo Hamas kriv za većinu civilnih žrtava, i pozvao Izrael da nastavi borbu dok se ne postigne odlučujuća pobeda, bez obzira na cenu.

- Kada smo se kao nacija suočili sa uništenjem posle Perl Harbora, boreći se protiv Nemaca i Japanaca, odlučili smo da okončamo rat bombardovanjem Hirošime i Nagasakija, nuklearnim oružjem. Dakle, Izrael treba da učini sve što može kako bi opstao kao jevrejska država. Šta god je potrebno - dodao je on.

Iako Grejam nije pozvao na upotrebu nuklearnog oružja u Gazi, napravio je slično kontroverzno poređenje tokom saslušanja u Kongresu, nazvavši rat Izraela sa Hamasom "Hirošimom i Nagasakijem na steroidima".

Bela kuća je nedavno obustavila isporuku pojedinih bombi koje bi Izrael mogao da upotrebi u ofanzivi na Rafu, što je razbesnelo tvrdokorne pristalice Tel Aviva.

- Dajte Izraelu bombe koje su im potrebne da okončaju rat koji ne mogu sebi priuštiti da izgube i sarađujte s njima na smanjivanju broja žrtava - rekao je Grejam.

Vašington je priznao da postoje "razumne" sumnje da su Izraelske odbrambene snage (IDF) možda prekršile međunarodno humanitarno pravo koristeći američko oružje, ali novi izveštaj američkog Stejt departmenta nije naveo konkretne slučajeve kršenja. Državni sekretar Entoni Blinken priznao je da Izrael nije predstavio nikakav "verodostojan plan" za zaštitu civila u Rafi.

Grejam, inače notoran kao ekstremni spoljnopolitički jastreb, našao se početkom godine na ruskom spisku ekstremista i terorista. Republikanski senator je prošle godine u Kijevu izjavio da je naoružavanje Ukrajine "najbolje potrošen novac" u istoriji SAD.

Nakon toga je došlo do medijskog skandala kada je kancelarija ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog preuredila Grejamove izjave tako da deluje da on opisuje ubijanje Rusa kao najbolju američku investiciju, što nije bio slučaj. 

Međutim, Grejam je zatim izjavio da je umiranje ruskih vojnika na bojnom polju dobra stvar.

BONUS VIDEO: RUSKA ARTILjERIJA IZVODI NAPAD - Posade 2S3 Akacija u jurišnoj akciji u pravcu Avdejevke

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za