"NE ŽELE DA GA ISPORUČE, A NI DA MU SUDE": Rusija i Kanada sukobljene oko jednog čoveka

Милица Шкорић
Milica Škorić

13. 05. 2024. u 08:34

KANADA na državnom nivou pravda naciste, rekao je za "RIA Novosti" državni tužilac Rusije Igor Krasnov, komentarišući to što je Otava odbila da Moskvi isporuči Jaroslava Hunku, nacistu i člana "Vafen" SS bataljona formiranog u Ukrajini.

НЕ ЖЕЛЕ ДА ГА ИСПОРУЧЕ, А НИ ДА МУ СУДЕ: Русија и Канада сукобљене око једног човека

Foto: Jutjub printskrin/CBC News: The National

Moskva je još 5. decembra 2023. uputila Kanadi zahtev o ekstradiciji Hunke, koji je optužen za genocid i za to da je u februaru 1944. godine učestvovao u ubistvu više od 500 civila Lavovske oblasti Ukrajinske SSR, među kojima su bili i Jevreji i Poljaci.

Kanada je ovaj zahtev odbila da ispuni, navodeći kao razlog to što između Moskve i Otave ne postoji dogovor o ekstradiciji, kao i to što ruska strana, navodno, nije priložila dokaze da je Hunka zaista kriv za pomenute zločine. 

- S obzirom na to da je neosporno da je Jaroslav Hunka pripadao zločinačkoj organizaciji koju je kao takvu priznao i Nirnberški tribunal - SS diviziji 'Galicija' - odbijanje kanadskih vlasti (da ga isporuče) je grubo kršenje nepokolebljivog principa neizbežne kazne za međunarodne zločine: vojne zločine, zločine protiv sveta i čovečanstva, koji su utvrđeni Ustavom i presudom Nirnberškog suda - poručio je državni tužilac Krasnov.

On je, takođe, istakao da nije istina da Rusija nije dostavila dokaze za optužbe, dodajući da su Otavi predočene "sveobuhvatne informacije o neposrednom učešću optuženog u genocidu". Stoga je odluka kanadskih vlasti nemoralna i bez osnova s pravne tačke gledišta, pojasnio je. 

- Ne samo što odbijaju da nam ga izruče, već (kanadske vlasti) ne žele ni da mu (Hunki) sude. Ni prstom nisu pripretili. Na državnom nivou u potpunosti pravdaju zločine nacista - zaključio je Krasnov.

BONUS VIDEO: GENERALNA PROBA ZA PARADU POBEDE - Rusija pokazala naoružanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za