TREĆINA ABRAMSA PRETVORENA U PEPEO: Ruske snage uništile još jedan američki tenk u blizini Avdejevke (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 05. 2024. u 20:00

RUSKA vojska uništila je još jedan glavni borbeni tenk kijevskih snaga M1A1 SA Abrams američke proizvodnje dok je napredovao severozapadno od grada Avdejevke u pravcu Donjecka.

ТРЕЋИНА АБРАМСА ПРЕТВОРЕНА У ПЕПЕО: Руске снаге уништиле још један амерички тенк у близини Авдејевке (ВИДЕО)

Foto printskrin VK/ TRETЬЯ MIROVAЯ VOЙNA

Tenk je gađan navođenim artiljerijskim granatama Krasnopolj na putu u blizini naselja Novoselivka Perša. Video snimak udara postavljen je na društvene mreže 12. maja 2024. godine.

Sjedinjene Države su isporučile Ukrajini 31 Abrams tokom prošle godine. Ruski izvori tvrde da je više od trećine tenkova već uništeno ili onesposobljeno. Dva od ovih tenkova je takođe zarobila ruska vojska i odvukla na izložbu u Moskvu. Svi gubici Abramsa su bili u blizini Avdejevke (47. brigada VSU).

Pre samo nekoliko dana, 7. maja, gubitak 8. američkog tenka Abrams je potvrđen video snimkom. Tenk se tada našao pod kombinovanim napadom ruskog FPV drona i municije Lancet.

Prethodna dva uništena su snimljena 2. i 4. maja. Uništeni Abrams 2. maja je bio sakriven ispod drveća, ali ga je ruska vojska otkrila i gađala takođe lutajućom municijom Lancet. U udaru su se zapalili motor i rezervoar za gorivo. Sledeći tenk 4. maja stradao je u neuspelom kontranapadu VSU. Abrams je tada pogođen takođe artiljerijskom navođenom granatom Kranspolj.

Granate Krasnopolj su korišćene za gađanje nekoliko tenkova Abrams. Laserski vođena granata pogađa cilj sa vrha, najslabije tačke u oklopu bilo kog glavnog borbenog tenka. Naoružan je visokoeksplozivnom bojevom glavom koja teži između 6,50 i 11 kilograma, u zavisnosti od verzije.

Za osvetljavanje ciljeva za granate Krasnopolj koristi se laserski označivač, koji može da nosi pešadija, montiran na kopnena vozila ili instaliran na bespilotne letelice.

Nedavni izveštaj Asošiejted presa otkrio je da su kijevske snage povukle sve tenkove Abrams sa fronta nedavno kao rezultat prekomerne upotrebe dronova od strane ruske vojske, što je otežalo tenkovima da rade bez da budu otkriveni ili napadnuti.

Dok su američki vojni zvaničnici koji su razgovarali za AP rekli da su ruski dronovi glavna pretnja sa kojom se suočavaju ukrajinski tenkovi Abrams, mnogi gubici su u stvari uzrokovani protivtenkovskim vođenim projektilima. Podsetimo, jedno uništenje je takođe pripisano ruskom glavnom borbenom tenku T-72B3.

Foto Tanjut/RVvoenkor

Međutim, iz Kijeva su demantovali Pentagon. Ukrajinska brigada Magura je izjavila da neće povući nijednog Abramsa sa linije fronta. Ipak, brzo rusko napredovanje severozapadno od Avdijevke poslednjih nedelja primoralo je kijevske snage da prerasporede tenkove i pretrpe još veće gubitke.

Tekuća a spomenuta izložba zarobljene vojne opreme prikazana na Poklonaja gori u Moskvi izazvala je ozbiljnu diskusiju među ruskim korisnicima društvenih medija o njihovom omiljenom „ratnom trofeju“.

Prema istraživanjima, američki Abrams ubedljivo vodi u „ruskoj trci“ protiv nemačkog tenka Leopard u izboru za omiljeni „ratni trofej“.

Foto Tanjug/AP

Učinak Abramsa u Ukrajini bio je u najmanju ruku katastrofalan. Bilo je čak i izveštaja o tome koliko se ukrajinska vojska mučila da samo održava i upravlja tenkovima. SAD će verovatno obezbediti Ukrajini dodatne pakete oklopa za preostale tenkove Abrams. Međutim, kako stvari stoje sada, ovo neće napraviti nikakvu razliku.

Uprkos nedavnom odobrenju pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara, SAD vrlo verovatno neće obezbediti više tenkova Abrams kijevskim snagama kako bi izbegle dalja uništavanja.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

(UŽIVO) PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za