NATO PVO DA BRANI UKRAJINU: Poslanici Bundestaga predložili direktno mešanje Alijanse kao u slučaju Izraela (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 05. 2024. u 18:15

NEKOLIKO nemačkih parlamentaraca podržalo je ideju da se zapadnim protivvazdušni sistemi iz zemalja NATO-a brane od ruskih raketa iznad Ukrajine, piše list "Frankfurter algemajne cajtung".

НАТО ПВО ДА БРАНИ УКРАЈИНУ: Посланици Бундестага предложили директно мешање Алијансе као у случају Израела (ВИДЕО)

Novi kancelar juće u Bundestagu, Foto AP

Prema njegovim rečima, uz pomoć "prekogranične" PVO zapadne zemlje mogu da obaraju ruske rakete iznad Ukrajine.

-Ovo će skinuti teret sa ukrajinske protivvazdušne odbrane i omogućiti joj da zaštiti front, rekao je Roderih Kizeveter, poslanik iz opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

On je kao primer naveo akcije američke, britanske i francuske vojske u odbijanju iranskog napada na Izrael u aprilu.

Ovu ideju podržalo je i nekoliko poslanika iz vladajuće koalicije semafor.

Agnješka Bruger iz Zelenih nazvala je ispravnim postavljanje sistema protivvazdušne odbrane na granice zemalja koje su susedne Ukrajine da bi pokrili njene zapadne regione.

-Dugoročno gledano, ne treba da isključimo da Poljska i Rumunija dugoročno pruže Kijevu protivvazdušnu odbranu, rekao je član njene stranke, šef komiteta Bundestaga za evropsku politiku Anton Hofrajter.

Ali, prema njegovim rečima, sada ova ideja "nije predmet rasprave", jer je prioritet nabavka opreme i municije samoj Ukrajini.

Poslanik Markus Faber iz frakcije Slobodnih demokrata (FDP) izrazio je mišljenje da bi vazdušni prostor iznad pograničnih regiona Ukrajine "u principu" mogao biti zaštićen sistemima PVO na teritoriji NATO-a, pri čemu je napomenuo da već postoji nedostatak lansera i projektila.

Viši saradnik Minhenske bezbednosne konferencije Niko Lange ranije je predložio da NATO obori ruske rakete iznad Ukrajine koristeći protivvazdušne sisteme stacionirane u Poljskoj i Rumuniji.

Ranije je Makron u intervjuu za "Ekonomist" ponovo izjavio da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Ruska Federacija probije linije fronta i ako to Ukrajina bude zahtevala.

Prema njegovim rečima, "mnoge zemlje" su se složile sa pristupom Francuske o mogućem slanju trupa.

-Da su Rusi probili liniju odbrane, da je bilo zahteva Ukrajine – što danas nije slučaj – imali bismo legitimne razloge da sebi postavimo ovo pitanje (o slanju trupa), dodao je francuski predsednik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekaoje da Zapadne zemlje namerno podstiču eskalaciju sukoba jer shvataju rizik od potpunog kolapsa Ukrajine tokom ruske Specijalne vojne operacije.

Peskov je rekao novinaru Sveruske državne televizijske i radiodifuzne kompanije (VGTRK) Pavelu Zarubinu da su provokativne izjave zapadnih političara "namerna eskalacija tenzija".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (1)

(UŽIVO) PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za