RUTE KORAK BLIŽE MESTU ŠEFA NATO: Holandski premijer dobio podršku Turske

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 04. 2024. u 23:51

HOLANDSKI premijer Mark Rute je korak bliže obezbeđivanju čelnog mesta u NATO-u nakon što je Turska saopštila da će podržati njegovu kandidaturu, prenosi Anadolija.

РУТЕ КОРАК БЛИЖЕ МЕСТУ ШЕФА НАТО: Холандски премијер добио подршку Турске

Foto: Tanjug/AP

To praktično znači da Ruteu na putu ka mestu generalnog sekretara NATO stoje samo Rumunija, Slovačka i Mađarska, piše "Blumberg".

Mandat odlazećeg generalnog sekretara Jensa Stoltenberga ističe u oktobru, a o njegovoj smeni moraju jednoglasno da odluče sve 32 članice Severnoatlantskog saveza.

SAD i druge zemlje koje podržavaju Rutea nadale su se da će formalizovati njegov izbor u aprilu, ali je iznenađujući potez Rumunije da predloži predsednika Klausa Johanisa za mesto šefa NATO odložio proces.

Odluka Turske da podrži Rutea sada će verovatno naterati Johanisa da se povuče. Tvrđi orah će verovatno biti Mađarska budući da je holandski lider često kritikovao "eroziju demokratije" pod mađarskim Viktorom Orbanom.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ NIJE OČEKIVAO OVO: Endi Marej traži da se zbog njega napravi presedan na Rolan Garosu